Ne žele 'muške grudi'

Sve više muškaraca se odlučuje otići ispod noža - i ukloniti grudi

''Društveni mediji imaju toliko veliki utjecaj na ljude da svi žele izgledati kao njihovi idoli. Svi žele dobro izgledati, mladoliko, postići savršenost koju vide na društvenim medijima'', nadodaje Broumand.
Lifestyle / Flash | 25. 07. 2018. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve više muškaraca se odlučuje otići ispod noža - i ukloniti grudi, pokazala je nova statistika Američkog društva plastičnih kirurga.

Istraživanje je pokazalo da se sve više muškaraca odlučuje na estetsku kirurgiju, od liposukcije do abdominoplastike (zahvat kojim se tretira jako opuštena koža i mišići na trbuhu, i to uglavnom poslije velikog povećanja tjelesne težine ili velikog gubitka iste), piše američki portal Health.

No zahvat koji najviše iznenađuje je smanjivanje muških grudi. U zadnjih 5 godina povećan je broj ovog zahvata za 30 % u Americi. U pitanju je ginekomastija.

Višak tkiva može se pojaviti odmah iza bradavica, uzrokujući sekreciju malih količina mlijeka, a utječe i na izgled muških prsa, koja u ekstremnim slučajevima mogu izgledati poput ženskih grudi, piše američki portal Health.

"Muške grudi" su možda smiješni izraz, ali ako ih imate, sigurno im se ne smijete. Često muškarci naslijede genetski višak tkiva na grudima, a zna biti  i posljedica hormonalne neravnoteže. Najčešće je u pitanju posljedica naglog debljanja ili mršavljenja.

''Smatram da ima puno razloga zbog kojih se muškarci odlučuju na smanjenje grudi, ali bitna stavka je da je danas estetska kirurgija puno raširenija i društveno prihvatljivija nego prije deset godina, za žene i za muškarce'', izjavio je doktor i profesor estetske kirurgije Stafford Broumand iz bolnice Mount Sinai u New Yorku, prenose 24sata.hr.

 Za ljude koji žele smanjiti grudi danas ima puno više opcija nego u prošlosti. Muškarac može napraviti samo liposukciju, pa liposukciju s odstranjivanjem prsnih žlijezdi, odstranjivanje prsnih žlijezdi s odstranjivanjem suvišne kože ili tradicionalni zahvat smanjivanja grudi u kojem se odstranjuje suvišna koža, vidljive grudi i prsno tkivo - objašnjava dr. Broumand

''Društveni mediji imaju toliko veliki utjecaj na ljude da svi žele izgledati kao njihovi idoli. Svi žele dobro izgledati, mladoliko, postići savršenost koju vide na društvenim medijima'', nadodaje Broumand.

Iako se ginekomastija može pojaviti u svim životnim dobima, dr. Broumand kaže da najviše vidi dvije grupe muškaraca.

''To su mladi muškarci u kasnim tinejdžerskim i u dvadesetima godinama te muškarci u pedesetim i šezdesetim godinama - kod njih ima najviše interesa za smanjivanje grudi'', kaže dr. Broumand.

Prije odlaska pod nož, doktor treba procijeniti radi li se o grudima koje su posljedica hormonalnih poremećaja, je li u pitanju genetika, nagla promjena težine ili posljedica starenja. Na taj način će se prvo rješavati uzrok pojave muških grudi. Potom se ide na zahvat, koji je u velikoj većini uspješan.

''Nakon operacije potrebno je jedno kratko vrijeme da se grudi oporave, ali nakon toga tijelo je kao novo', zaključuje dr. Broumand.

Podsjetimo, prošle godine Bljesak.info je pisao da muškarci i žene u Hercegovini sve češće smanjuju grudi.

''Osluškivanjem želja naših klijenata i angažiranjem stručnjaka estetske kirurgije na čelu s dr. Glušcem i dr. Đuzelom počeli smo izvoditi i operacije povećavanje grudi, smanjivanja ženskih grudi i ginekomastiju (izražene muške grudi, op.a.), kao i uvijek traženu korekciju klempavih ušiju'', rekli su tada za Bljesak iz  Poliklinike Vitalis.

Dečki, koji se odluče za smanjenje grudi, morat će izdvojiti 3.000 KM dok će djevojke koje žele povećati i podignuti grudi morati izdvojiti 5.000 KM. ''Rad'' na stražnjnici košta pak 6.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close