10. kolovoza

Sve spremno za 24. Sarajevo Film Festival, na repertoaru 266 filmova

Organizatori su potvrdili kako će festival otvoriti film "Hladni rat" oskarovca Pawela Pawlikowskog.
Lifestyle / Flash | 31. 07. 2018. u 10:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novo, 24. po redu izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), počinje 10. kolovoza a tijekom sedam dana koliko uobičajeno traje publici će biti ponuđeno 266 filmova iz 56 država, navodi se u konačnoj verziji programa objavljenoj ovoga tjedna.

Organizatori su potvrdili kako će festival otvoriti film "Hladni rat" oskarovca Pawela Pawlikowskog koji je upravo za ovo ostvarenje dobio nagradu za najbolju režiju na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu a bit će posebni gost SFF-a.

"Hladni rat" portretira ljubavnu priču između dvoje ljudi različitog podrijetla i temperamenta koje je sudbina fatalno spojila. Smješten je u vrijeme hladnog rata tijekom 1950-ih u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu a glume Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza, Jeanne Balibar, Cédric Kahn.

Pawlikowski je rodnu Poljsku napustio sa 14 godina. Živio je u u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Italiji, da bi se na kraju skrasio u Velikoj Britaniji 1977. godine. Studirao je književnost i filozofiju u Londonu i Oxfordu. Od 1998. godine radi na igranim filmovima s prestižnu nagradu Oscar osvojio je s filmom "Ida" u kategoriji najboljeg stranog filma.

O okviru programa "Open air" SFF-a koji tradicionalno privlači najveći broj posjetitelja i za kojega su rezervirani najveći prostori za projekcije publika će moći vidjeti film "Svi znaju" u režiji i po scenariju Asghara Farhadija.

Taj afirmirani iranski filmski umjetnik ove godine je i na čelu žirija koji će u Sarajevu ocjenjivati igrane filmove u natjecateljskoj konkurenciji.

Na repertoaru programa "Open air" su i američki "Divlji život" čiju režiju potpisuju Paul Dano i Zoe Kazan i "Kapernaum" redateljice Nadine Labaki koji je u Cannesu dobio nagradu publike.

U Sarajevo u kolovozu stižu i Marcello Fonte te Edoardo Pesce, glavni glumci u filmu "Dogman" redatelja Mattea Garronea. Fonte je upravo za ostvarenje u ovom filmu dobio Zlatnu palmu u Cannesu za najboljeg glumca.

Na repertoaru su i francusko-španjolski "Anđeo" u režiji Luisa Ortege, francusko-belgijski "Potoni ili plivaj" redatelja Gillesa Lellouchea a za zadnji dan festivala predviđena je projekcija hollywoodskog hita "Špijun koji me je napucao" čiju režiju potpisuje Susanna Fogel.

Utemeljitelj i direktor SFF-a Mirsad Purivatra tvrdi kako će i ove godine 266 filmova u različitim kategorijama i različitih žanrova publici ponuditi presjek najboljih ostvarenja koja su se pojavila u regiji ali i Europi i svijetu.

"Svatko će naći za sebe nešto u čemu će moći uživati", kazao je Purivatra tijekom završnog predstavljanja programa.

Za nagradu Srce Sarajeva u kategoriji igranog filma ove se godine natječe deset ostvarenja iz šire regije među kojima su dva iz Hrvatske a još jedan je hrvatska koprodukcija.

U natjecateljski su program uvršteni "Sam samcat" Bobe Jelčića i "Mali" Antonija Nuića, ovogodišnji pobjednik festivala u Puli a u utrci za najbolji film je i film "Teret" srbijanskog redatelja Ognjena Glavonića nastao u srpsko-francusko-hrvatsko-katarskoj koprodukciji u kojemu naslovnu ulogu igra hrvatski glumac Leon Lučev.

U kategoriji najboljeg kratkog filma natjecat će se "Smrt bijela kost" čiju režiju potpisuje Filip Mojzeš dok će u istom programu, ali izvan konkurencije međunarodnu premijeru imati "Duboki rezovi", čiju režiju uz Mojzeša supotpisiju Dubravka Turić i Filip Peruzović.

U utrci za najbolji dokumentarac ovogodišnjeg SFF-a naći će se hrvatsko-švedsko koprodukcijsko ostvarenje "Ikea for Yu" u režiji Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, "Srbenka" Nebojše Slijepčevića i "90 sekundi u Sjevernoj Koreji" redatelja Ranka Paukovića.

"Sestre" Zdenka Jurilja također su u natjecateljskom programu kao dokumentarac nastao nastao u hrvatsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji kao i koprodukcijsko ostvarenje Hrvatske i Srbije "Okupirani bioskop" u režiji Senke Domanović.

Kopirati
Drag cursor here to close