Degradirao sam sebe

Suprug danske kraljice želio da ga zovu kraljem, pa se odlučio da bude princ

Lifestyle / Flash | 20. 04. 2016. u 14:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suprug danske kraljice Margarete odlučio je da ga ubuduće tituliraju s "princ Henrik" umjesto "princ pratitelj Henrik", te se tako sam na stanovit način degradirao, što je začudilo promatrače na dvoru budući da je dugo vremena težio za višom titulom, nezadovoljan što nije kralj nego samo kraljičin suprug.

Kraljevska kuća objavila je kako je razlog za promjenu formalne prirode jer nova titula odražava činjenicu da se je princ nedavno zbog godina povukao iz većine ceremonijalnih obveza.

"To je bila odluka njegova visočanstva koje smatra da mu novi naziv bolje pristaje nakon što se praktično povukao u mirovinu", kazala je glasnogovornica kraljevske dinastije Lene Balleby za list Ekstra Bladet.

Danski tabloidi pišu da je potez 81-godišnjeg princa koji se rodio kao francuski državljanin Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat iznenadio sve koji poznaju njegov temperament i način razmišljanja jer se on otvoreno sve do nedavno tužio da je diskriminiran i da bi po tituli trebao biti kralj, a ne samo kraljičin suprug i pratilac.
Još potkraj prošle godine princ Henrik je u razgovoru za pariški "Le Figaro" kazao da se osjeća diskriminiranim jer ga zovu "Vaše visočanstvo", te da bi više volio da može nositi titulu kralja, a ne samo kraljičina supruga.

"Uvijek sam htio biti partner kraljici, ali to ne mogu biti kad nisam s njom na istoj razini po tituli, zašto me ne bi mogli zvati Vaše veličanstvo, meni je to sasvim nerazumljivo", potužio se tada princ Henrik, dodavši da ne shvaća zašto su muškarci kad je riječ o supruzima monarhinja u Danskoj koja prednjači u borbi za ženska prava zapravo diskriminirani.

"Iskreno rečeno, ja ga ne razumijem, najprije je htio da bude kralj, a sada se je zapravo sam degradirao. Osim ako je možda time želio simbolički pokazati da više neće sudjelovati u ceremonijalnim dužnostima", kazao je za list Politiken istraživač povijesti danske kraljevske kuće Jes Fabricius Møller.

Kopirati
Drag cursor here to close