Pacifizam

Superheroj Musli Man!: 'To je simbol islama, a zlikovci ISIL-a su ga preuzeli'

Lifestyle / Flash | 16. 04. 2016. u 06:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Superheroj Musli Man! - Islamski crtani film", naziv je animiranog filma od minutu i 50 sekundi koji je, neupućenima u simbole islama, na društvenim mrežama izazvao određenu zbunjenost.

Naime, Musli Man, koji u crtiću poziva djecu na molitvu i da slušaju roditelje, na prsima ima simbol s pečata, prstena proroka Muhammeda, koji – neupućene – može asocirati na simbol Islamske države.

No riječ je o simbolu islama koji je zloupotrijebila Islamska država, a jedan od motiva i ovog crtića jest upravo da se stvari stave na mjesto, odnosno pokaže prava slika islama, pojašnjava Eldar Tutnić, koji je objavio crtić na svom YouTube kanalu 'Poruka mira' i koji o Daešu, Islamskoj državi, ima samo riječi osude.

"Natpis na prsima našeg superheroja ne podsjeća na zastavu samoproklamirane, nešerijatske "Islamske" države, već vice versa, odnosno zastava ISIL-a podsjeća na navedeni znak. Naslov našeg YouTube kanala "PorukaMira" je filantropski usmjeren prema gledateljima s obzirom na to da odašilje svojevrsnu poruku pacifizma. Znak na prsima našeg heroja je znak, pečat posljednjeg Božjeg poslanika Muhammeda, alejhiselam, koji su tako smjelo i bezobrazno preuzeli zlikovci iz samoproklamirane Države.

Zbog navedenog kažem da njihova zastava podsjeća na znak, a ne znak na njih. Zločinci iz IDIŠ-a su preuzeli neke islamske simbole, između ostalih i ovaj pečat, i prisvojili ga sebi, tako ga stavljajući u istu razinu sa svojim zločinačko-terorističkim poduhvatima. Naš cilj, kroz ovakve projekte, upravo jest da te simbole stavimo na njihovo pravo mjesto te da kroz širenje općih-moralnih poruka pokažemo ljudima pravu sliku islama, koju mnogi mediji često iskrivljavaju. Smatranje ovog znaka terorističkim bi bilo isto kao kad bi neka osoba pod imenom Milosrdni anđeo počinila teroristički čin, pa mi to ime zbog toga počnemo smatrati terorizmom", pojašnjava Tutnić.

I muslimanska djeca imaju pravo na superheroje

Crtić je, stoji u objašnjenju na YouTubeu, nastao po ideji Vijeća studenata Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

Primjedbe da efekti u filmu u jednom trenutku podsjećaju na eksploziju Tutnić smatra zlonamjernim:

"Što se tiče "eksplozije" u samom crtiću, to je općepoznati "pop-up" efekt koji se pojavljuje u stripovima i inače kod svih superheroja. Stoga, ako možda smatrate da to upućuje na zločinačke ideje ovog videa, onda bismo trebali i sve superheroje iz Marvel univerzuma proglasiti zločincima ili teroristima jer koriste iste pop-up efekte", kaže sugovornik Slobodne Dalmacije.

Volio bih napomenuti još neke stvari u pogledu ovog videa, radi upotpunjenja slike. Natpis na logu jeste: "Allah, Muhammed, poslanik", kronološki poredano po vertikalnoj ravni. Ako netko kaže da se virtualni efekti posebno negativno tumače kada dolaze od muslimana, makar se radilo i o crtićima i istim efektima koje koriste i nemuslimani, kažemo da je to čista nepravda, i da muslimanska djeca imaju pravo na svoje superheroje kao što ih i nemuslimanska djeca imaju, bez da im se prilijepi neka etiketa. Štoviše, tom logikom možemo i autore filmova i crtića sa Zapada etiketirati još negativnije, jer su njihovi radovi - nakon što su se na njima odgajale generacije - uzrokovali puno nasilja od kojeg svakodnevno pati današnji svijet.

U navedenom crtiću o superheroju muslimanske djece Musli Manu cilj nam je bio, shodno Kur'anskom ajetu: "Samo Allaha obožavajte i dobročinstvo roditeljima činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: "Uh!" - i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim." (El-Isra, 23), spojiti ove dvije najbitnije stvari u životu vjernika muslimana, što smo, nadam se, i uspjeli.

Pacifizam

Eldar Tutnić napominje da je poruka crtića isključivo mirnodopska:

"S obzirom na to da je naziv našeg kanala "PorukaMira", zatim da su naši radovi usmjereni putanjom svojevrsnog pacifizma te da je poruka ovog crtića na najvećem stupnju moralnosti, smatram jako bitnim odgovoriti na ono za što smo prethodnih dana optuženi, a to je širenje zločinačkih poruka i ispiranje mozga. Smatrati ispiranjem mozga i zločinačkim porukama crtić u kojem se, kao temeljne poruke, postavljaju obožavanje samo jednog Boga i poštivanje roditelja je bezumni, islamofobični diskurs neobjektivnih ljudi. Osim, žargonski rečeno, hejterskih poruka koje su većinom glasnije od onih suprotnih, dobivamo i ogroman broj podrške, kako od muslimana tako i od nemuslimana koji vide naše čiste namjere u cilju promoviranja nažalost potisnutih i sveobuhvatnih moralnih vrijednosti.

Kopirati
Drag cursor here to close