Skupe navike

Golotinja na balkonu koštat će vas 200 KM

I dok bi netko smatrao da su balkoni i terase privatna, policija smatra da u određenom trenutku to mogu biti i javna mjesta, nazvana “fiktivna javna mjesta”.
Lifestyle / Flash | 08. 05. 2018. u 10:32 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dolaskom ljetnih temperatura sasvim je razumljivo odjenuti laganu odjeću, no neki u Osijeku išli su i korak dalje pa su se, goli sunčali na balkonu. Konkretno, riječ je o ženskoj osobi, djevojci koja je toliko uznemirila Osječanina da se zapitao je li takav čin sam po sebi zakonom zabranjen?

''Gotovo svaki dan može se vidjeti kako se u susjednoj zgradi na balkonu gola sunča jedna djevojka. To nije prikladno, s obzirom na to da preko puta žive obitelji s malom djecom. Kad god djeca iziđu na balkon, moraju gledati golotinju pa me zanima je li to prema zakonu zabranjeno'', napisao je sugrađanin kojeg je susjeda očigledno toliko razljutila svojim ponašanjem da bi joj on predvidio kažnjavanje, prenosi Glas Slavonije.

Učinila bi to i policija, točnije, kažnjavaju zbog prekršaja vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana, a prema članku 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kako navode iz PU osječko-baranjske, za takav čin predviđena je novčana kazna u iznosu od 50 do 200 KM, odnosno u protuvrijednosti domaće valute okvirno od 185 do 750 kuna.

''Moral shvaćamo kao općeprihvaćeni standard društvenog ponašanja, tako da radnja prekršaja u pravilu predstavlja ponašanje koje znatnije odstupa od stavova sredine u kojoj se odvija. U praksi to je najčešće obavljanje fizioloških potreba na javnome mjestu, kao i razgolićavanje'', stoji u odgovoru PU osječko-baranjske.

I dok bi netko smatrao da su balkoni i terase privatna, policija smatra da u određenom trenutku to mogu biti i javna mjesta, nazvana “fiktivna javna mjesta”. Javnost takvih mjesta, stoji nadalje u odgovoru osječke policije, prosuđuje se prema posljedici koja je nastupila, što znači da radnju ondje čini dostupnom javnosti.

''Izložena je pogledima javnosti ili je posljedica radnje nastupila na javnome mjestu, a što može biti i glasna glazba iz stanova ili kuća koja se čuje na ulici i sl.'', poručuje policija koja je na području PU osječko-baranjske prošle godine evidentirala šest prekršaja vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana, a godinu prije - 18 prema čl. 14. spomenutog Zakona. Dodaju pak da se svi prekršaji ne odnose isključivo na golotinju.

Sudeći prema visini kazne, djevojka će ubuduće dobro razmisliti hoće li se sunčati bez ijednog komada odjeće.

 

Kopirati
Drag cursor here to close