Must have?

Brzo tamnjenje, pekmezi i marmelade - što stručnjaci misle

Marmelade odnosno pekmezi za sunčanje, maslaci i ulja posljednjih su godina must have proizvodi kojima se naoružamo kada idemo na plažu...
Lifestyle / Flash | 12. 07. 2021. u 10:58 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sezona sunčanja već odavno je krenula, reklamiraju se brojne kremice, no one omiljene ženama i pojedinim muškarcima, koje obećaju brzo dobivanje preplanulog tena, nisu dobre za upotrebu.

Famozne marmelade i ulja, koje ste, priznajte i vi koristili, jako su štetna za našu kožu.

Dr.med. Matea Ćorluka, specijalizantica dermatologije i venerologijie iz Klinike za kožne i spolne bolesti SKB Mostar kaže za Bljesak.info kako treba izbjegavati proizvode s niskim faktorom zaštite, prirodna ulja, maslaca, maslinovo ulje, posebno kantarionovo ulje koje je u širokoj primjeni zbog učinka brzog tamnjenja.

Kombinacija

''Proizvodi poput ulja, marmelada i maslaca za sunčanje uglavnom imaju prirodan niski zaštitni faktor zbog čega ih je u prvim danima ljetovanja poželjno kombinirati s proizvodima s višim zaštitnim faktorom. Želite li postići laganu prirodnu preplanulost, to možete napraviti i uz visoki zaštitni faktor – a unatoč uvriježenom mišljenju, SPF neće spriječiti tamnjenje, samo će se pobrinuti da se ono odvija postupno te da se koža u tom procesu ne ošteti pretjerano'', kaže dr. Ćorlika, objašnjavajući da samim time, neće doći do ljuštenja nakon nekoliko dana, a brončani preplanuli ten zadržat ćete mnogo dulje nego što bi to bio slučaj da ste ga postignuli na brzinu i u tom procesu pritom znatno oštetili kožu.

No ukoliko se ipak dogodi, da izgorite na suncu, doktorica kaže da prvo što treba poduzeti je da se koža rashladi oblozima od prokuhane ohlađene vode.

''Važno je skinuti temperaturu tijela, koja zbog opeklina može biti povišena. Ako opekline obuhvaćaju veću površinu kože moguće je da će tijelo reagirati i groznicom. Zbog toga je vrlo važno piti mnogo tekućine, najbolje vode, kako dodatno ne biste dehidrirali'', kaže liječnica, savjetujući da je opečene dijelove tijela potrebno hidrirati neutralnim kremema.

Inače, u posljednje vrijeme vlada sve veća zabrinutost zbog štetnosti sredstava za sunčanje. Još sredinom 2011. godine Australija je na razini države preporučila svojim građanima da izbjegavaju uporabu preparata za sunčanje koji u sebi sadrže nanočestice. Pitate se zašto? Zbog sve učestalije pojave zloćudnih promjena na koži, krajem prošlog stoljeća u cijelom je svijetu započela ˝propaganda˝ obaveznog korištenja sredstava za zaštitu od sunca.

Nanotehnologija

Znanost i dalje garantira sigurnost i korisnost njihove dugoročne uporabe, ali treba znati kako je u posljednje vrijeme industrija koja proizvodi takve preparate hrabro i odlučno zakoračila u vode moderne tehnologije i otkrića koji zadiru i u područje nanotehnologije. Postavlja se pitanje: je li i koliko to uopće može biti štetno za naše zdravlje?

''Prema onome što danas znamo, ne čini se da su nanočestice cink-oksida ili titan-dioksida na bilo koji način štetne. Međutim, dugoročni učinci upotrebe mikroniziranog cink-oksida i titan-dioksida pomalo su tajna'', kaže dr. Ćorluka.

Titanov dioksid i cinkov oksid, dodaje, odobrila je FDA kao prirodne sastojke za zaštitu od sunca, svaka od njih pruža UV zaštitu širokog spektra.

''Roditelji koji ne žele izlagati svoje dijete riziku kemijskih ili nano mineralnih filtera trebali bi potražiti sredstva za sunčanje na bazi  prirodnih – mineralnih filtera, ali bez nano čestica. Takva zaštita je potpuno sigurna za bebe, djecu i mlade mame jer se ona ne upija u kožu nego se zadržava na površini kože gdje reflektira štetne UV zrake'', kaže specijalizantica dermatologije i venerologijie.

Dodaje, da nema dokaza da je dugotrajna uporaba potpuno sigurna, ali nema dokaza ni da je štetna.

''Titanov dioksid i cinkov oksid odobrila je FDA kao prirodne sastojke za zaštitu od sunca'', poručila je liječnica.

Kopirati
Drag cursor here to close