Ekološki

Suđe ćemo prati pivom?

Uprava AB InBeva je odlučila sklopiti ugovor s belgijskim Ecoverom, brendom ekoloških sredstava za čišćenje bez fosfata koji postoji već 35 godina. Cilj im je smanjiti utjecaj sredstava za čišćenje na okoliš.
Lifestyle / Flash | 27. 11. 2019. u 15:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sljedeći put kada budete ručno prali posuđe, mogli biste se do laktova zateći u sapunici deterdženta nastaloj od ostataka alkohola, ako se uspješnom pokaže suradnja između najvećega svjetskog proizvođača piva i tvrtke koja se bavi proizvodnjom ekološki prihvatljivih deterdženata.

Sve veći interes potrošača za bezalkoholnim pivom, nastao kao posljedica globalne svijesti o konzumiranju zdravijih napitaka, rezultirao je problemom za najveću svjetsku pivovaru, Anheuser-Busch InBev iz belgijskog Leuvena.

Njezini inženjeri morali su se domisliti na koji način iskoristiti sav alkohol koji preostane nakon proizvodnje bezalkoholnog piva, piše Hina.

Uprava AB InBeva je odlučila sklopiti ugovor s belgijskim Ecoverom, brendom ekoloških sredstava za čišćenje bez fosfata koji postoji već 35 godina. Cilj im je smanjiti utjecaj sredstava za čišćenje na okoliš.

Dvije su se tvrtke dogovorile da će Ecover proizvesti ekološki deterdžent za pranje posuđa čiju će četvrtinu činiti derivat bezalkoholnih piva Leffe i Jupiler pivovare AB InBev.

"Iz pivovare su nas pitali možemo li nekako iskoristiti preostali alkohol jer ga imaju jako puno i jer im se gomila pa smo odlučili potražiti partnere", kazao je Reutersu direktor za inovacije i tehnologiju AB InBeva za Europu, David De Schutter.

Tvrtka je iznijela podatak po kojemu se u njezinu postrojenju u Leuvenu može ekstrahirati alkohol iz 1,2 milijarde litara piva godišnje, a postupak planiraju proširiti i na druge pivovare u svijetu.

Preostala količina alkohola, koja služi kao aktivna komponenta za čišćenje i konzervans ekstrahira se, pročišćuje i šalje Ecoveru za proizvodnju deterdženta koji se prodaje pod nazivom "Too Good to Waste" (Predobro za otpad).

Iz AB InBeva kažu da uvijek traže nove načine ponovne upotrebe otpada koji nastane pri proizvodnji piva. Trenutačno razmatraju mogućnost ponovne upotrebe ostataka ječma.

Veći dio od 1,3 milijuna tona ostataka ječma, koliko se godišnje koristi u pivovarama AB InBeva, kasnije se upotrebljava kao stočna hrana.

Iz tvrtke kažu da imaju potencijalne partnere u plinarskoj industriji te da postoji mogućnost pretvaranja ostataka ječma u biljni nadomjestak mesu u prehrani ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close