To je normalno

Što znači kada ti stidne dlake počnu sijediti

Lifestyle / Flash | 22. 05. 2017. u 16:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uočavanje prvih sijedih dlačica na Venerinom brežuljku može biti traumatično iskustvo. Prije nego što ih počneš čupati pincetom, trebaš znati da su one sasvim normalna pojava koja dolazi s godinama.

"Kao što i kosa s godinama sijedi i postaje tanja isto se događa i s pubičnim dlakama", kaže Sejal Shah, dermatolog iz New Yorka.

"Činjenica je da će tvoje stidne dlake posijediti, ali točno kada nije posve jasno i ovisi o genima te nije nužno da će ti posijediti u isto vrijeme kada i kosa na glavi", objašnjava dr. Shah, a prenosi ZdravaKrava.

Oko 23 posto populacije ima 50 posto sijedih u kosi do pedesetog rođendana, prema istraživanju objavljenom u British Journal of Dermatology. Ako smatraš da su ti pubične dlačice prerano posijedile razlog može biti manjak vitamina B12 ili poremećaj u radu štitnjače ili hipofize, kaže Shah.
Budući da su sijede vlasi (gornje i donje) uglavnom stvar genetike, teško je, ali ne i nemoguće odgoditi neizbježno. Shah kaže da je prvi korak koji se može poduzeti prestanak pušenja:

"Jedna studija je pokazala da pušači za 2, 5 puta imaju veću vjerojatnost da će ranije posijediti od nepušača. Dodaci prehrani poput vitamina B12, selena i joda također bi mogli pomoći, ali prije nego što se odlučiš da ih uzimaš posavjetuj se s liječnikom." Ako se ne želiš prepustiti prirodnom tijeku stvari ili se potpuno depilirati, postoje i boje za "dlačice tamo dolje" pa tko voli neka izvoli.

Kopirati
Drag cursor here to close