Korisno!

Što učiniti kada vas uhvati grč u moru?

Do grča može doći usred jednostavnog istezanja u krevetu ili pri većoj tjelesnoj aktivnosti
Lifestyle / Flash | 17. 07. 2019. u 20:20 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčenje mišića zna nas iznenaditi u raznim situacijama, ali posebno je nezgodno kada se dogodi u moru. Znate li kako do njega dolazi i kako si pomoći?

Do grča može doći usred jednostavnog istezanja u krevetu ili pri većoj tjelesnoj aktivnosti, ali ono što se događa u tijelu je isto - često bolna, različitih uzroka, trajanja i oblika, nekontrolirana kontrakcija mišića, piše Ordinacija.hr.

Ukoliko vam se on dogodi u vodi važno je ostati pribran i sjetiti se osnova samospašavanja.

Foto: Bljesak.info / Plivanje

‘’Poznavanje tehnika samospašavanja je potrebno svima - utopiti se može i dobar plivač. Potreba za samospašavanjem može nastupiti zbog uvjeta u okolini, ali i zdravstvenih problema ili precjenjivanja vlastitih sposobnosti’’, rekla je voditeljica Službe za spašavanje života i djelovanje u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog Križa, Silvana Radovanović.

Voditeljica službe za spašavanje podsjetila je i na Arhimedov zakon - tijelo uronjeno u tekućinu lakše je za težinu istisnute tekućine. Tako je upravo taj zakon osnovna tehnika samospašavanja koja omogućava zadržavanje na površini, otklanjanje drugih opasnosti (grčevi, umor...) i čekanje pomoći, piše Ordinacija.

Najlakše se održati tako da osoba leži na leđima maksimalno uronjena u vodu (iz vode viri samo lice) te laganim kružnim pokretima rukama i nogama stvara uzgon, a pluća su joj maksimalno ispunjena zrakom što povećava volumen prsa i stvara dodatan uzgon.

Plivači mogu pri dužem boravljenju u vodi dobiti grčeve u mišićima zbog pothlađivanja i prenaprezanja. Dok čekate pomoć možete si i sami pomoći. 

‘’Širite (izvlačite) mišić 10 - 15 sekundi, uz ponavljanje do prestanka grča. Nakon što on prođe potrebno je što prije napustiti vodu zbog mogućnosti ponovne pojave grča’’, tvrdi Radanović.

Kopirati
Drag cursor here to close