5 savjeta profesionalaca

Što s orhidejom zimi?

Bilo da njeguješ svoju prvu orhideju ili si dugogodišnja ljubiteljica tog predivnog cvijeća, javlja se dodatna zabrinutost u zimskim mjesecima
Lifestyle / Flash | 03. 02. 2021. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Evo pet savjeta za njegu orhideja zimi, koji će početnicima i profesionalcima pomoći u navigaciji u ovih nekoliko mjeseci.

Prilagodi rutinu zalijevanja

Ovisno o klimi u kojoj živiš i suhoći tvog doma, moguće je da ćeš morati prilagoditi svoju rutinu zalijevanja orhideja. Premda je tjedni standard količina vode kolika bi stala u tri kocke leda, „suha“ toplina stana može brže isušiti orhideju pa stoga biljka zahtijeva malo dodatne vlage.

Međutim, opasnost od prekomjernog zalijevanja ne treba shvatiti olako, pa imaj na umu kako pristupaš ovom izazovu. Najbolje je pogledati korijenje biljke. Dobro zalijevana orhideja ima punašne i zelene korijene. Ako primijetiš da se korijeni orhideje počinju sušiti, možda ćeš trebati malo prilagoditi rutinu zalijevanja kako bi svojoj biljci dodala potrebnu vlagu.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ⠀ Татьяна (@g.tatiana_stitch)

Obrati pažnju na vlažnost svog doma

Sve dok orhideju držiš unutra, temperatura tijekom zimskih mjeseci ne bi trebala predstavljati problem. Međutim, budući da orhideje vole vlagu, a zima je suho doba godine, možda ćeš morati dodatno paziti na razinu vlage u svom domu. Postoji nekoliko mogućnosti za povećanje vlažnosti biljke:

  • - napravi posudu za vlagu tako da biljku staviš na plitki pladanj napunjen šljunkom i vodom
  • - ovlaživač prostorije drži uključen nekoliko sati svaki dan u istoj sobi u kojoj je i tvoja orhideja
  • - drži orhideju u kupaonici tijekom zimskih mjeseci. Samo pripazi da dobije dovoljno prirodnog svjetla!

Provjeri je li orhideja u sobi u koju dopire puno sunca

Zimski su dani kraći i općenito manje sunčani pa ćeš možda trebati razmisliti gdje ćeš staviti svoju orhideju na nekoliko mjeseci. Za najsretniju i najzdraviju biljku svakako pronađi mjesto koje prima puno neizravnog prirodnog svjetla.

Pripazi na propuh

Topao i suh zrak koji izlazi iz ventilacijskih otvora za grijanje može predstavljati opasnost za orhideju. Ako je tvoja biljka na putu blizu mjesta gdje izlazi topao zrak, razmisli o tome da je premjestiš. Također nije dobro staviti orhideju blizu vrata koja se često otvaraju, odnosno direktno na propuh.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @melikekalgidim

Nemoj paničariti ako vidiš žuto lišće

Premda su požutjeli listovi znak da trebaš nešto poduzeti u vezi orhideje, to nije znak za paniku. Općenito, požutjeli listovi znače da biljka nije primila dovoljno neizravnog prirodnog svjetla. Premještanjem biljke na svjetlije mjesto trebao bi se preokrenuti učinak požutjelih listova. Ako ne misliš da je problem sunčeva svjetlost, tvoju će orhideju možda trebati pognojiti.

Svakako imaj na umu sljedeće: nema razloga da tvoja orhideja ne bi mogla izdržati zimske mjesece. Uz pravilnu njegu, i dalje ćeš imati zdravu i lijepu biljku na proljeće, a i duže...

Kopirati
Drag cursor here to close