sve pod liver

Što ne smiju, a što i kako smiju raditi članovi britanskoga dvora?

Lifestyle / Flash | 12. 06. 2017. u 20:24 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uočljivo je koliko su članovi britanske kraljevske obitelji, prinčevi William i Harry, Williamova supruga Kate i drugi, ljubazni i susretljivi u javnosti. Rado se rukuju i ćaskaju s građanima, nastoje na sve načine stvoriti sliku o sebi kao prijaznim i dragim osobama.

Međutim, zaželite li od ovih ljudi plave krvi autogram ili pak jednu zajedničku fotografiju, oni su dužni odbiti takve zahtjeve.

Dakako, to što se neće slikati s vama za uspomenu ili vam dati autogram, nema nikakve veze s njihovom eventualnom ohološću, nego je u pitanju protokol. Primjerice, onaj tko posjeduje autogram nekoga od članova kraljevske obitelji, može ga falsificirati i pokušati s tim dragocjenim potpisom uraditi nedozvoljene stvari koje bi za posljedicu imale nemjerljive štete.


Britanski Telegraph piše kako je samo jednom princ Charles učinio iznimku od zabrane davanja autograma. Naime, 2010. godine na molbu jednog para da im da autogram za njihova sina, princ je naškrabao svoj kratki potpis na komadiću papira, uz ispriku što mu je rukopis nečitak ''jer nikad ne piše u stojećem položaju".

Selfie s članovima royalsa također je tabu tema. On sa svojim obožavateljima poziraju jedino u slučajevima kad snima autorizirani fotograf. Jedan glasnogovornik kraljevske kuće prošle godine je to objasnio na pravi engleski način, reklo bi se. Naime, kako on reče, kraljevići jednostavno nemaju dovoljno vremena za to.

"Kako bi bili sigurni da će imati dovoljno prilika susresti se sa što više Kanađanja, princ William i vojvotkinja Kate jednostavno nisu u mogućnosti još i selfije s njima snimati", kazao je ovaj glasnogovornik uoči posjeta kraljevskog para Kanadi prošle godine.

Što se tiče same kraljice Elizabethe II., ona ima svoja pravila, tako da se njoj ponekad upravo snimanje slefija čini vrlo zabavnim. A kad si na gornjem mjestu u zapovjednome lancu, onda sam odlučuješ što je dozvoljeno, a što eventualno nije...

Nema međusobnog pokazivanja nježnosti u javnosti

Iako su princ William i njegova supruga Kate već šest godina u braku, u kojem su rodili i dvoje djece, prava je rijetkost da u javnosti jedno drugome pokazuju znakove nježnosti.

Od njihova vjenčanja naovamo, prava je rijetkost vidjeti ih na fotografijama kako se drže za ruke, ili da princ zagrli svoju suprugu na javnome mjestu.

Stručnjakinja za britanski kraljevski dvor Emily Nash objašnjava to činjenicom kako njih dvoje nisu u javnosti privatni par, "nego se nalaze na poslu", odnosno službeno predstavljaju kraljevsku obitelj te bi držanje za ručice bilo vrlo neprofesionalno na jednom takvome poslu.

"Osim toga, oni se u javnosti moraju rukovati s tako puno ljudi. Dakle, čak i da nije te službene obveze, bilo bi vrlo nepraktično da se međusobno drže za ruke", kaže Nash za Hello! Magazine.

"Mi znamo koliko su oni jedno drugome dragi. Uostalom, oni to pokazuju u nekim trenucima bezbrižnosti, kao što su nazočnost na sportskim ili sličnim priredbama. Ali, u službenim situacijama od njih se ne očekuje da izvode bilo kakav šou", hladno objašnjava stručnjakinja za britanski dvor.

Osim toga, kako bi mogla biti prava dama i dostojna pratiteljica svoga supruga, princa Williama, vojvotkinja Kate morala je neka pravila doslovno naučiti i striktno ih primjenjivati.

Sjedne li Kate na neku stolicu ili fotelju, položaj tijela treba biti takav da između njezinih leđa i naslona bude toliko prostora da u njega može stati jedno jaje. Brada joj je paralelna s tlom, ruke u krilu su u prekriženom položaju.

Noge se smiju ni jednoga trenutka biti ni minimalno razdvojene. Umjesto toga, koljena su međusobno priljubljena, a također i gležnjevi.

Noge su pritom elegantno zakrivljene ustranu, kako bi se izbjegle bilo kakve moguće neugodnosti koje 'vrebaju' iz suknje ili haljine, pojašnjava Myka Meier, osnivačica "Beaumont Etiquette".

Prilikom rukovanja s ljudima vrijede dva osnovna postulata - gledati izravno u oči onoga s kime se rukuje, a stisak ruke je čvrst. Pritom se ruka može najviše dva puta zatresti.

Ukoliko joj nije do rukovanja, uzet će jednu manju torbicu i s obje ruke ju priljubiti uz tijelo. Slično pravilo vrijedi i ako ne nosi torbicu u rukama - držati ih prekrižene uz tijelo, u položaju sličnome kao kod sjedenja, dajući na taj način do znanja ''ne smarajte, ako boga znate, nije mi danas do rafalnog rukovanja".

Pred kraljicom se treba pokloniti. Što je naklon dublji i dugotrajniji, to više respekta pokazujete njezinu visočanstvu.

Izlazak iz automobila je također striktno definiran. Zapravo, sve se svodi na krajnji cilj da se prilikom izlaska iz vozila pokaže što manje neželjenoga.

Kretnje treba tako sinkronizirati da se prvo stražnjicom krene što dalje u pravcu vrata na automobilu, zatim objema rukama se iza leđa snažno osloniti, kako bi se noge mogle na najbolji način izbaciti iz vozila.

Pravila za koljena i gležnjeve su i ovdje od vrhunskoga prioriteta, kako ne bi nešto 'blicnulo', a onda završni potez izlaženja i oslanjanja na noge treba biti maksimalno elegantan.


Nema spoticanja

Pri hodanju uz zahtjevnije terene, posebice uz stepenice, princ treba držati svoju suprugu rukom za ruku, dajući joj na taj način sigurnost i oslonac.

Vojvotkinja uz stepenice također mora svoje tijelo držati uspravno, brada je paralelno sa stepenicama, a slobodna ruka je ovlaš oslonjena na vlastito tijelo ili vrhovima prstiju može dodirivati zaštitnu ogradu stepeništa. Uspinje se ili silazi korak po korak, u jednoličnome ritmu.

Za stolom postoje također propisani maniri, primjerice kako dama drži šalicu čaja. Osim palca, šalica se pridržava kažiprstom i srednjim prstom, naravno za sve to se koristi drška šalice.

Dame bi trebale pokušati čaj ispijati uvijek na istome mjestu, kako ruž za usne ne bi 'kružio' svuda po šalici.

Kopirati
Drag cursor here to close