Pogledajte deklaraciju

Što kupujete djeci? Igračke najopasniji proizvodi na tržištu

Čak polovica artikala povučenih sa tržišta su igračke.
Lifestyle / Flash | 25. 05. 2018. u 08:00 Bljesak.info
Igračke najopasniji proizvod na tržištu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Igračke su najopasniji proizvodi na tržištu  Srpske,  utvrdio je kontrolama Republički inspektorat.

Čak polovica artikala  povučenih sa tržišta su igračke. Djeca su najosjetljivija kategorija stanovništva, pa iz Inspektorata apeliraju na građane da posebnu pažnju obrate na deklaracije.

''Inspektori vrše kontrole na terenu, dakle, u samim prodajnim objektima gdje se vrši, pored vizualne i administrativne kontrole, pregleda same prateće dokumentacije koja je obavezna uz proizvod, adekvatnih deklaracija, obavještenja, svih onih informacija koje su obavezne za potrošače, vrši se i uzorkovanje proizvoda za laboratorijsko ispitivanje kvaliteta i same sigurnosti proizvoda. Dječje igračke su povlačene isključivo zbog njihove zdravstvene neispravnosti”, rekla je Dušanka Makivić, glasnogovornica Republičkog inspektorata.

Da opasnost vreba sa svih strana, svjesni su i građani. Kažu da su veoma oprezni kada kupuju za najmlađe, pa redovno provjere deklaracije.

Tržište Srpske je uvijek bilo otvoreno za opasne proizvode, tvrdi Dragutin Bošković iz Udruženja potrošača Republike Srpske. Potrošači su najnepovjerljiviji prema proizvodima kineskog porijekla, ali prema riječima Boškovića, iako su najdominantniji na tržištu, nisu najnekvalitetniji.

''Ima i američkih proizvoda, i njemačkih proizvoda,… Npr. jednom je ispitivano deset igračaka koje su proizvod Njemačke, osam je bilo neispravno i opasno za djecu. To što ima veliki broj igračaka je problem da svatko može uvoziti što hoće'', kazao je Dragutin Bošković iz Udruženja potrošača RS.

Projektom je utvrđeno još proizvoda iz kojih vreba opasnost, pa se na policama trgovina više ne mogu pronaći neki električne pećnice, kacige za bicikliste, ljestve za kućnu upotrebu, te skejtbordi i zaštitne rukavice za mehaničke rizike.

Kopirati
Drag cursor here to close