Filteri vas otkrivaju

Što fotografije na Instagramu govore o vašem mentalnom zdravlju

Lifestyle / Flash | 15. 08. 2017. u 08:06 A.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fotografije koje postavljate na Instagram mogu reći mnogo više o vama od toga što ste jeli ili gdje ste bili na ljetovanju. One mogu ukazati na to jeste li u depresiji. Novo istraživanje koje su uradili znanstvenici s univerziteta Harvard i Vermont pokazuje da ljudi koji imaju povijest depresije dijele više fotografija, koriste manje filtera i postavljaju fotografije koje su u tamnim ili sivim bojama, prneose Nezavisne.com.

U istraživanju se navodi da Instagram i druge društvene mreže mogu biti odličan alat za analizu mentalnog stanja ljudi. Ranija istraživanja pokazala su da riječi koje koristite u tweetovima ili Facebook statusima mogu ukazati da li ste ili niste u depresiji.

Nova studija pokazala je da se to može uvidjeti i na osnovu slikovnog sadržaja koji postavljate. Istraživači su pregledali više od 43.000 fotografija 166 korisnika, od kojih je 71 imalo povijest depresije. Koristili su mašinu kako bi analizirali boje, svjetlost, filtere i sve druge alate koji se koriste za fotografije.

Otkrili su da osobe koje su u depresiji postavljaju više fotografija koje su tamnije, u sivim, plavim ili crnim nijansama.

Također, koriste manje filtera, a ako ih upotrebljavaju koriste Inkwell, zbog kojih su fotografije u crnobijeloj boji. Psihički stabilnije osobe vole opciju Valencia, koja prosvjetljuje fotografije. Osobe koje su u depresiji više fotografiju lice, za razliku od zdravijih osoba.

Naglašeno je da se rezultati ne odnose na sve korisnike Instagrama jer iako su analizirali tisuće fotografija njih je postavio mali broj ljudi.

U istraživanju su sudjelovale osobe koje su aktivne na Instagramu, te su znanstvenicima omogućili uvid u svoje zdravstvene kartone.

Kopirati
Drag cursor here to close