Ogromni pješčani oblak

Stiže saharska prašina

Izuzetno velik pješčani oblak iz Sahare ovog je se vikenda zahvatio zapadnu Europu i zapadne dijelove Mediterana
Lifestyle / Flash | 20. 04. 2019. u 22:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izuzetno velik pješčani oblak iz Sahare ovog je se vikenda zahvatio zapadnu Europu i zapadne dijelove Mediterana, piše Jutarnji list.

Već tijekom subote saharska prašina stigla je do Portugala, Španjolske, Francuske, Velike Britanije, Italije i Njemačke, a u nedjelju bi trebala doći i u naše krajeve.

"Ciklona nad sjeverom Afrike povlači osjetno topliji zrak u BiH kao i pustinjski pijesak, te sa sobom donosi visoke temperature zraka", kazao je za N1 meteorolog amater Nedim Sladić.

''Ono što zasigurno znamo jeste da nam početkom sedmice postepeno jača južina koja sa sobom povlači nerado viđenog gosta - pustinjski afrički pijesak koji će se maksimalno potruditi da upropasti trud i rad svakoga tko odluči ovog vikenda oprati prozore i limene ljubimce. Razlog povlačenja pijeska i jačanja južine jeste nizak položaj ciklone, blizu obala Maroka i Libije gdje se nalazi snižen zračni pritisak, a sa istoka se nalazi polje visokog zračnog pritiska.

Razlika u pritiscima stvara gradijent, tj. vjetar. Što je razlika u pritiscima veća, to je i vjetar jači. S pijeskom u zraku nebo će se prilično zamutiti, a prva kiša koja nas očekuje prolazno u utorak će ostaviti vidljiv žućkasti trag na našim prozorima i limenim ljubimcima.

Zapuhat će umjeren do mjestimično jak vjetar južnog smjera sa kojim će početi zatopljavati, a temperature će kako danju tako i noću postepeno rasti. Oblačnija noć na utorak doprinijet će sporijem hlađenju pa će u utorak u većini krajeva jutarnja biti blizu 10 °C. Kiša prestaje u srijedu, nakon čega jedan suhi i iznimno sparno razdoblje traje sve do petka uz vrlo visoke temperature zraka i novi daljini dotok toplote sa sjevera Afrike s kojim dnevne temperature zraka se po prvi put nakon listopada prošle godine približavaju brojci od 25 °C, a potom izgledno je da ponovo slijedi razdoblje kiše i manjeg pada temperature zraka, ali o intenzitetu i položaju potencijalne ciklone je još uvijek nezahvalno govoriti kako idemo na duže staze'', poručio je on.

Saharska prašina prvo će u noći na nedjelju stići i u južne krajeve Hrvatske, a u ostatku dana će se pješčani oblak proširiti i dalje.

Jutarnji list napominje kako pješčana prašina iz Sahare više puta godišnje dolazi u europske zemlje, a uglavnom 'stradaju' samo automobili koji nakon prolaska oblaka trebaju pranje.

Pješčani oblak 'putovat' će Europom i početkom idućeg tjedna, no meteorolozi Severe Weathera u ovom trenutku nisu željeli davati detaljnije prognoze.

Kopirati
Drag cursor here to close