Spremite se na najgore

Stiže najjači toplotni udar u posljednjih 20 godina: Hercegovina posebno na udaru

Lifestyle / Flash | 31. 07. 2017. u 11:35 Sa.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosnia Storm Chasers - prva BH zajednica lovaca na oluje je na svom Facebook profilu objavila kako se na području BiH sprema najjači toplotni udar u posljednjih 20 godina. Po njima, megalomanski udar je već počeo.

Rekordi

''Žestok četvrti toplotni val koji je zapljusnuo Bosnu i Hercegovinu već od subote, 29. srpnja, potrajat će po prvim izgledima najmanje dvanaestak dana uz varijacije u jačini toplote, pri čemu se ekstremno vruće vrijeme očekuje u periodu između 1. i 8. kolovoza. Već je zasigurno da će ovo biti najsnažniji toplotni val koji je zapljusnuo Bosnu i Hercegovinu, ne samo ovog ljeta, već i unazad dvadesetak godina! Također, svi do sada postavljeni rekordi se dovode u situaciju da vrlo lako budu oboreni. Izuzetno je opasan po zdravlje svih vidova stanovništva i starosnih dobi, a u najgorem obliku može uzrokovati i smrtonosni ishod'', rekli su iz spomenite zajednice.

Navode kako će se temperature kretati između 36 i 42 stupnja, a moguće je da budu izmjerena 44 stupnja.

Tropske noći

''Treba spomenuti da nam definitivno slijede i tropske noći, tj. one noći u kojima temperatura kroz cijeli tok noći ne pada ispod 20°C. U mnogim krajevima Hercegovine u periodu od 04.08. do 08.08. noćne neće pasti niti ispod 27°, a slično će biti i na sjeveru Bosne. Imat ćemo veliki broj uvezanih tropskih noći, možda kao nikada do sada! Sunce, bez padalina i ekstremne temperature zraka – odlika je to vremena sljedećih desetak dana'', navedeno je iz ove zajednice.

Pozivaju sve nadležne službe da od 2. kolovoza 2017. godine za cijelu Bosnu i Hercegovinu proglase stanje prirodne nesreće i elementarne nepogode zbog ekstremno visokih temperatura zraka i vremenskih prilika pod kojim će se izgledno suočiti Bosna i Hercegovina.

''Zbog relativno sušnog perioda koji imamo unazad devedeset dana, naročito u Hercegovini i na području sjeverne i sjeverozapadne Bosne, postojat će veliki rizici od požara, tako da je vrlo važno da imamo sve raspoložive snage na terenu u bilo koje doba dana i noći. Stanovništvu se preporučuje da sva upozorenja shvate krajnje ozbiljno i prate sve daljnje promjene koje bi eventualno mogle uslijediti. Spremite se zaista na ono najgore'', navela je prva BH zajednica lovaca na oluje.

Kopirati
Drag cursor here to close