Borba protiv raka dojke

Stari most zasjao u ružičastoj boji

Lifestyle / Flash | 22. 10. 2016. u 18:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stari most u Mostaru večeras je prvi put zasjao u ružičastoj boji, te se ukrašen ružičastim vrpcama pridružio svjetskoj borbi protiv raka dojke, koja se tijekom listopada obilježava širom planete Zemlje kroz brojne aktivnosti podizanje svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju opake bolesti,

Maja Memić, predsjednica Udruge Novi pogled, koja je organizirala večerašnji događaj izrazila je zadovoljstvo što je UNESCO-ov zaštićeni i nadaleko poznati spomenik u ružičastoj boji postao dio svjetske priče u borbi protiv raka dojke.

"Kroz deseti mjesec smo uradili niz aktivnosti, kao i ranijih godina, te ukazivali na razne načine na potrebu prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Ali, ove godine smo pored svega željeli i da se Stari most ugleda na svjetske građevine koje su dale doprinos u globalnim kampanjama u cijelom svijetu protiv raka dojke, te da slika Starog mosta i njegova humana strana ode u svijet i tako da podršku ženama oboljelim od raka dojke", kazala je Memić.

Broj oboljelih osoba od raka, kako naglašava Memić, iz godine u godinu je sve veći, te je svaki dio kampanje koji motivira žene na rane preglede od iznimnog značaja, jer kako je rekla rak dojke je izlječiv samo ukoliko se na vrijeme otkrije.

"Nažalost službenih podataka o ovoj bolesti kod nas još uvijek nema, jer nema jedinstvenog registra za raka na razini države. Ono što mi možemo sigurno tvrditi, jeste da za rak dojke godišnje podijelimo 1.400 paketića prve pomoći, kako Udruženje Novi pogled, tako i 23 partnerska udruženja koja se bave problematikom raka dojke", kazala je Memić.

Paketići se kako je naglasila dijele na razini lokalne zajednice isključivo tek operiranim ženama od ove opake bolesti, što pokazuje alarmantno stanje.

"I na ovaj način želimo javnost upozoriti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, jer samo rano otkrivanje doprinosi uspješnom liječenju i rano otkrivanje znači i život", poručeno je iz Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close