Solidarnost

Stari most u bojama Francuske povodom požara u Notre Dameu

Mostarci su tako stali uz rame mnogobrojnim svjetskim metropolama koje su poslale poruku podrške Parizu.
Lifestyle / Flash | 16. 04. 2019. u 20:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stari most u Mostaru bio je u utorak osvijetljen u boje zastave Francuske, čime se Grad na Neretvi pridružio izražavanju solidarnosti sa ovom zemljom zbog požara u Notre Dameu.

Mostarci su tako stali uz rame mnogobrojnim svjetskim metropolama koje su poslale poruku podrške Parizu.

"Mostarci, kao i svi Bosanci i Hercegovci, na taj način izražavaju solidarnost s građanima Francuske", navode iz Centra za mir iz Mostara i ističu kako se nadaju da će ova tragedija svjetskih razmjera ujediniti cijeli svijet u podršci projektu obnove katedrale Notre Dame, ''baš kao što je projekt obnove Starog mosta i stare jezgre Mostara ujedinio donatore iz cijelog svijeta''.  

Direktor Centra Safet Oručević podsjeća da je Francuska bila jedna od prvih i najvećih donatora u procesu obnove Starog mosta ''koji danas u svijetu važi za međunarodni simbol mira i pomirenja'' te da se ovim znakom podrške nastavlja njegovati prijateljstvo koje spaja dvije zemlje.   

Također, 1998. godine tadašnji francuski predsjednik Jacques Chirac postao je član Fondacije za obnovu Starog mosta, a prije tri godine mu je uručena i međunarodna nagrada "Mostar Peace Connection".

Požar u srednjovjekovnom simbolu Pariza i Francuske izbio je jučer u 18:50 sati po lokalnom vremenu.

Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali. Više od 500 vatrogasaca sudjelovalo je u gašenju požara i uz velike napore uspjeli su spasiti sjeverni toranj sa zvonom i glavni objekat katedrale.

Prizori vatre koja uništava katedralu na adi Seine u šoku je prosmatrala francuska, ali i svjetska javnost. Za svega nekoliko sati na Twitteru je objavljeno više od 1,6 milijuna poruka solidarnosti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je požar u katedrali nazvao velikom tragedijom. On je kazao kako je Notre Dame bila ponos Francuske i obećao da će katedrala biti obnovljena.

Kopirati
Drag cursor here to close