Znanost dokazala

Starenje ima svojih prednosti

Bliži vam se rođendan? Ne brinite starenje ima svojih velikih prednosti
Lifestyle / Flash | 12. 02. 2019. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Možda žudiš za vremenom kad tvojoj koži nedostaju fine linije, a tvoja kosa nema sijedih vlasi, ali starenje ima i znatnih benefita koje ne možeš vidjeti golim okom. Osim što ćeš postati mudrija (od sebe dok si bila tinejdžerica - mozak se u potpunosti ne razvija čak ni do dobi od 25 godina), postoji mnogo stvari zbog kojih ćeš biti sretnija i zdravija. Još uvijek nisi uvjerena? Razmotri ove činjenice.

Manje si sklona glavoboljama

Svatko tko pati od migrene zna kako to može biti iscrpljujuće. ali, nakon što su dostigli vrhunac u 30-im godinama, one postaju manje učestale i ozbiljnije u sljedećim desetljećima. Hormoni igraju veliku ulogu kod migrene, zbog čega ih žene češće dobivaju od muškaraca, stručnjaci. Nakon menopauze se razine estrogena ne mijenjaju toliko, što se često povezuje s manje migrena, piše miss zdrava.

Rjeđe si prehlađena

Mališani imaju bezgraničnu energiju, a njihovi nosovi također jako cure. Djeca se prosječno 6-8 puta godišnje prehlade, dok odrasli tek 2-4 puta. Naime, odrasli su razvili više antitijela, a to su bijele krvne stanice koje pomažu u borbi protiv infekcije, kažu liječnici. Ove stanice  ne mogu spriječiti da se zaraziš od nečega što tvoje dijete donese kući, ali moći ćeš se bolje boriti.

Tvoji zubi postaju manje osjetljivi

Jedenje sladoleda tjera te na plač? Pa, ne zadugo: kako zubi stare, pulpne komore - koje sadrže arteriju, živac i venu - mogu zapravo postati manje zbog prolaska kroz kalcifikaciju, objašnjavaju stručnjaci. Kao rezultat toga, zubi mogu postati daleko manje osjetljivi na temperaturu i kiselost. Međutim, to ne znači da su tvoji zubi imuni na “kvarenje“  - stoga nastavi s dobrom oralnom higijenom i redovitim pregledima.

Tvoja prijateljstva postaju snažnija

Imati svoje djevojke uz svoju stranu je vitalno u bilo kojoj dobi, ali prijateljstvo utječe na tvoje zdravlje i sreću snažnije dok stariš. Zapravo, tvoja ekipa može postati još važnija od obitelji – jer ti može pomoći da spriječiš usamljenost te imaš osjećaj potpore tijekom neizbježnih životnih uspona i padova.

Postaješ sretnija

Nešto čemu se možeš nasmiješiti: sreća i mentalno zdravlje imaju tendenciju poboljšanja s godinama, tvrdi istraživanje objavljeno u „Journal of Clinical Psychiatry“. Ono što te je možda uznemiravalo kad si imala 35 godina, to ne mora nužno raditi i sada kad imaš 65 godina, tvrde stručnjaci. Ti doista naučiš da je sreća vještina i izbor.

Tvoj seksualni život postaje bolji

Sjećaš li se onih nezgodnih tinejdžerskih navlačenja? Što si starija, više si "vještija i taktičnija", a to se može prenijeti u "seksualnu mudrost", potvrđuje istraživanje objavljeno u „Journal of Sexual Research“. Premda tvoj libido možda nije baš onakav kakav je bio kad si bila mlađa, znanstvenici su otkrili da kvaliteta seksa postaje važnija od toga koliko često to radiš.

Manje se znojiš

Nakon što prođeš menopauzu (prijelaz je ponekad popraćen napadajima vrućine i noćnim znojenjem), možeš očekivati da ćeš se osjećati puno manje ljepljivo. U istraživanju objavljenom u časopisu „Journal of Applied Physiology“, žene u dobi od 52 do 62 godine znoje se manje od onih u 20-im godinama. To može biti posljedica smanjene reakcije žlijezda znojnica na okoliš ili slabljenja funkcije znojnih žlijezda povezanih s dobi, kažu stručnjaci.

Tvoje povjerenje raste

Možda ćeš se osjećati prilično dobro kad vidiš svoj najnoviji autoportret na Instagramu, ali tvoje samopoštovanje neće dosegnuti svoj vrhunac dok ne budeš između 60 i 75 godina, tvrde istraživanja. Dok stariš, učiš da stvari prolaze, a ono što je katastrofa jednog dana – ne mora biti sljedećeg, tvrde stručnjaci. Dovoljno si mudra da ne dopustiš da te male stvari uznemiruju, a ono što drugi misle ili čine je mnogo manje zabrinjavajuće.


Kopirati
Drag cursor here to close