Valentinovo je!

Sretan vam Dan zaljubljenih

Do druge polovice 20. stoljeća Valentinovo se obilježavalo skromno i nenapadno, ali do danas je poprimio odlike tipične za 'potrošačku kulturu'.
Lifestyle / Flash | 14. 02. 2019. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je Valentinovo ili Dan sv. Valentina koji se obilježava i kao Dan zaljubljenih. 

Valentin je bio biskup koji je ubijen 269. godine zbog potajnog vjenčavanja parova protivno carskoj zabrani. Među kršćanima se počeo štovati kao svetac u 4. stoljeću, ali tek je u 15. stoljeću povezan s blagdanom zaljubljenih što je vjerojatno povezano sa starogrčkim obilježavanjem svetosti braka Zeusa i Here sredinom veljače, te starorimskim obilježavanjem Lupercusa, boga plodnosti, koji se slavio 15. veljače. 

 Do druge polovice 20. stoljeća Valentinovo se obilježavalo skromno i nenapadno, ali do danas je poprimio odlike tipične za 'potrošačku kulturu'. 

Inače, najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj. 

Simbol Valentinova je i starorimski bog ljubavi Kupid koji se često prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi. 

Svake se godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitki, a nešto više pošalje se jedino za Božić. Uz Majčin dan, Valentinovo je dan kada se kupuje najviše cvijeća.

Kopirati
Drag cursor here to close