Pjevaju šume

Sprječiti masovne sječe jele i bora vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana

Organizatori medijske kampanje ističu kako kroz ovu medijsku kampanju i ove godine sugeriraju slavljenicima, koji kite božićna drvca, da koriste plastične jele, kako bi se izbjegla masovna sječa jele, bora i smrče.
Lifestyle / Flash | 16. 12. 2019. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga ''Facultas za prosperitet mladih'' i ove godine, u okviru projekta ''Kao nekad pred Božić 2019'', provodi ekološko-medijsku kampanju pod nazivom ''Pjevaju šume'', koja se bazira na sprječavanju masovne sječe jele, bora i smrče za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Ova kampanja je izuzetno korisna za jačanje svijesti o značaju zelenog pokrivača za život na zemlji.

''Ova kampanja već devetu godinu traje u Sarajevu sa željom da 'pjevaju šume', odnosno da se u Bosni i Hercegovini jača ekološka svijest o značaju zelenog pokrivača za život na zemlji i zaustavljanju uništenja šumskoga blaga. Ukrašavanje božićne jelke prelijepi je običaj, koji je sastavni dio kulturnog i vjerskog identiteta katolika, ali i novogodišnjeg slavlja svih građana u BiH.

Foto: Bljesak.info / Božićna jelka

Naime, kroz ovu medijsku kampanju i ove godine sugeriramo slavljenicima, koji kite božićna drvca, da koriste plastične jele, kako bi se izbjegla masovna sječa jele, bora i smrče. Naši volonteri su proteklih dana građanima u Kantonu Sarajevo dijelili promotivne letke s ekološkom porukom. Cilj nam je na taj način utjecati na svijest slavljenika o ekološkim implikacijama blagdanske sječe drveća jer, moramo imati na umu, da prirodni resursi nisu neiscrpni'', kazala je Ivana Krstanović, voditeljica volonterskog tima.

Podršku ovome projektu dalo je Ministarstvo privrede KS – Uprava za šumarstvo.

Na području Kantona Sarajevo građanima su podijeljeni promotivni letci, a prigodna instrumentalna skladba ''Pjevaju šume'' izvedena je na nekoliko božićnih manifestacija.

U  okviru projekta održano je edukativno predavanje na temu: ''Bespravne sječe u šumama kao jedan od najvećih problema pri provođenju mjera čuvanja i zaštite šumskih resursa''.

Zvonimir Jan, inženjer šumarstva, ističe da su ovakve kampanje poželjne da bi potaknule slavljenike na razmišljanje o ekološkim implikacijama sječe borova i jela, jer će nažalost i ove godine u Bosni i Hercegovini tijekom prosinca biti posječeno mnoštvo jela, smrče i borova, koji će biti odbačeni početkom 2020. godine, nakon samo dva tjedna upotrebe, pri čemu velik broj neće biti primjereno zbrinut i prerađen.

Kopirati
Drag cursor here to close