Peking

Spektakularnim vatrometima dočekana Kineska nova godina

Lifestyle / Flash | 27. 01. 2017. u 20:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici Kine su spektakularnim vatrometima dočekali blagdan proljeća, kao najvažniji i najsvečaniji blagdan u Kini koji simbolizira početak Nove godine po kineskom lunarnom kalendaru, javlja agencija Anadolija. 

Ulice Pekinga, ali i drugih kineskih gradova tim povodom su ukrašene svjetiljkama u žutim, crvenim i plavim bojama.

Brojni Kinezi su također uz upotrebu pirotehnike dočekli Kinesku novu godinu jer, prema njihovom vjerovanju, time od sebe tjeraju zle duhove.

U povodu ovog praznika, mnogi Kinezi su pred domove stavili natpise s kineskim riječima kako bi im Nova godina donijela sreću, zadovoljstvo, zdravlje i bogatstvo.

Inače, u Kini je tradicija da se u Kinesku novu godinu uđe u društvu svih članova obitelje. Nakon što zajedno večeraju, Kinezi izlaze na ulice kako bi s ostalima dočekali ovaj blagdan.

Blagdan proljeća, kao najvažniji i najsvečaniji praznik u Kini, simbolizira početak Nove godine po kineskom lunarnom kalendaru, a istovremeno je i jedinstvena prilika za okupljanje obitelji, što dovodi do velikih migracija i enormnih gužvi u saobraćaju.

Ovaj blagdan datira iz razdoblja dinastije Shang i tradicija je duga više od 4.000 godina. Blagdan traje sedam dana, ali slavlje i festivali čak i 40 dana. Kinezi na ovaj praznik izlaze iz godine majmuna i ulaze u godinu pijetla.

Glavna odlika Praznika proljeća u Kini je okupljanje porodice, pa stotine milijuna Kineza iz velikih gradova na ovaj blagdan posjećuju svoje obitelji na periferiji.

Ove godine se očekuje da za praznične dane unutar Kine bude ostvareno 3,28 milijardi putovanja, što je za 2,3 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close