Povijesno suđenje

Španjolska princeza kažnjena sa 265.000 eura, njezin suprug sa šest godina zatvora

Lifestyle / Flash | 17. 02. 2017. u 14:34 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski sud je princezu Cristinu osudio na novčanu kaznu od 265.000 eura, a njezinog supruga Inakija Urdangarina na zatvorsku kaznu od šest godina i tri mjeseca.

Riječ je o sudskom procesu u kojem se 18 optuženih, među kojima i sestra kralja Filipa VI, princeza Cristina, teretilo za pronevjeru 6,2 milijuna eura javnog novca, korupciju i neplaćanje poreza.

Urdangarin je osuđen i na novčanu kaznu od 512.000 eura, a njegov bivši partner na zatvorsku kaznu od osam godina i šest mjeseci, osam godina suspenzije te novčanu kaznu od 1.723.843 eura.

Osim toga, čelnik Balearskih otoka Jaume Matas osuđen je na zatvorsku kaznu od tri godine i osam mjeseci te suspenziju u trajanju od sedam godina.

Španjolska princeza Cristina i njezin suprug prošle godine su ušli u sudnicu suda u Palma de Mallorci gdje je počelo povijesno suđenje u kojem su na optuženičku stolicu prvi put sjeli članovi kraljevske obitelji od obnove kraljevstva 1975. godine.

Tužiteljstvo je za prvooptuženog Urdangarina, koji je optužen po sedam točaka za zloupotrebu položaja, korupciju i pronevjeru novca, tražilo kaznu od 19,5 godina zatvora.

Istraga o korupciji u dobrotvornoj organizaciji “Instituto Noos”, kojom je rukovodio vojvoda od Palme Urdangarin, započeta je 2010. godine. Tužiteljstvo je za optužene tražilo zbirno više od 100 godina zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close