Tromso

Španjolac ''plesao'' uz Auroru – polarnu svjetlost

Lifestyle / Flash | 28. 01. 2016. u 13:45 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Horacio Llorens iz Španjolske je najbolji svjetski Acro paraglajder. Tijekom svoje 16-godišnje karijere testirao je svoje mogućnosti u različitim iskušenjima. Međutim, ove godine imao je novi izazov. Llorens je pozvan da putuje u Tromsø u Norveškoj kako bi ''lovio'' Auroru – polarnu svjetlost koje se uglavnom vidi u visokoj širini Arktika i Antarktika i okolnoj regiji.

''Kada sam dobio poziv za ovaj izazov, nisam puno razmišljao. Fasciniran sam Norveškom, a ideja da se leti sa polarnom svjetlošću bila je prilika koju nisam mogao odbiti'', kazao je Llorens.

Inače, do nedavno nije bilo moguće uhvatiti pokretnu sliku Aurore u realnom vremenu. Jedini način da se napravi kvalitetna fotografija ''plesa sa polarnom svjetlošću'' omogućena je sa novim svjetlosnim osjetljivim kamerama. Na kraju je snimak realiziran u realnom vremenu, a ples uz Auroru je prvi visoko kvalitetni isječak koji pokazuje kako se kreće polarna svjetlost.

Uvjeti za let u norveškom gradu nisu bili idealni. Horacio je letio na minus 15 stupnjeva, a dodatno je stvari otežavao vjetar. Španjolac je bio suočen sa mnogo prepreka poput snježne oluje i smanjene vidljivosti. Ipak, izveo je spektakularan let.

''Znao sam da se noću leti teško, pogotovo tijekom zime ovako daleko na sjeveru. Bilo je hladno i mračno, vjetar je bio jak, a bio sam okružen vodom'', objašnjava Llorens.

Horacio je satima bio spreman za polijetanje. Kada se napokon pojavila polarna svjetlost, Horacio je postao prva osoba koja se ''kupala'' u Aurori.

''Osjećao sam se sjajno. Bio sam izuzetno sretan jer sam iskoristio ovu priliku. Definitivno, vratiću se u Tromsø, ali sljedeći put na ljeto'', zaključio je Llorens.

Kopirati
Drag cursor here to close