VIDEO

Solidarnost iz Mostara: Stari most osvijetljen bojama Sirije

Lifestyle / Flash | 15. 12. 2016. u 17:14 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stari most u Mostaru večeras je osvijetljen bojama sirijske zastave, u znak solidarnosti s narodom te zemlji, pridružujući se brojnim gradovima širom svijeta u apelu za poziv svjetskim silama da zaustave krvoproliće u Siriji, a naročito u Aleppu, te da spase nedužne civile.

Predsjednik upravnog odbora centra za Mir i multietničku suradnju Alija Behram, koji je i inicirao postavljenje Sirijske zastave na UNESCO-ovom zaštićenom spomeniku, ističe kako Sirija zaslužuje da suvremeni svijet skrene pogled na nesreću te zemlje i da podigne glas na sličan način kao što su to uradili jučer Sarajevo i građani Sarajeva pa i širom regije.

"Mi ovim činom želimo da uz minutu šutnjje kažemo da je stradanje Sirije neprihvatljivo i da ratovi moraju stati odmah i sada. Na ovaj način želimo iskazati solidarnost sa unesrećenim ljudima i njihovom nesretnom zemljom koja proživljava najdramtičnije trenutke u svojoj historiji. Posebno građani koji su izloženi brutalnom granatiranju i brutalnim razmjerama sukoba koji se najdirektnije reflektiraju na poziciju običnog građanina, a posebice žena i djece", kazao je Behram.

On ističe kako građani Mostara, kao i Sarajeva, najbolje razumiju situaciju u Siriji, jer su strahote koje im se događaju i sami proživjeli.

"Na ovaj način mi odajemo počast prije svega narodu Sirije i hrabrimo ga da izdrži. Jednako smo bili suočeni s kalvarijom 90-tih godina i znamo šta znači živjeti u opsadama bez vode, struje, grijanja, bez hrane i stalno izloženi granatiranjima i različitim opasnostima. Na sličan način kao što danas proživljava Alep i njegovi stanovnici. Oni koji su na svojoj koži osjetili stradanje te prirode i te vrste mogu na neki način i najbolje suosjećati", kazao je Behram.

Centar za mir i multietničku suradnju je u različitm situacijama i različitim povodima kreirao boje Starog mosta i pročelja Starog mosta u zastave zemalja koje su se suočavale sa sličnim tragičnim situacijama.

Podsjetimo da je na taj način na pročelju Starog mosta bila zastava Republike Turske, Njemačke kada su se dogodili teroristički napadi, pa Francuske kada je bila suočena s dramatičnim razmjerama terorističkih napada, Italije i brojnih drugih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close