Pivo za zdravlje

Slobodno pijte Ale piva, jetra će vam biti zahvalna

Lifestyle / Flash | 11. 10. 2016. u 11:17 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od opasnosti, odnosno bolesti za naš organizam pri uživanju alkoholnih pića je akumulacija masti u jetri, što može dovesti do bolesti znane kao masna jetra. Naravno s alkoholom treba umjereno i pametno jer u tom slučaju ne samo da nema opasnosti od razvijanja bolesti vezanih uz alkohol već isti može djelovati blagonaklono na naš organizam, recimo viski.

Nova istraživanja upućuju i na to da umjereno uživanje u pivu ima još jedan zdravstveni benefit za naš organizam, konkretno za spomenutu jetru, a to je da sprječava nastajanja masti u jetri. No, dragi ugostitelji, pivari i dućanski pivopije, pivo treba biti zahmeljeno. Stoga preporučam da industrijske legere zamijenite raznim aleovima ili još bolje ipama jer u tim pivama kvalitetni pivari ne štede hmelj, piše Gentlemans.hr.

Naravno svako pivo ima nešto hmelja u svom sastavu, pa i ona industrijska koja mnogi nazivaju po jednom tjelesnom, tekućem, otpadnom produktu.

Znanstvenici koji su sproveli ovo istraživanje na koje se ovdje velikodušno pozivamo sproveli su eksperiment na miševima i to tako da su jednu grupu miševa hranili običnim pivom, drugu grupu se hranili pivom bez hmelja, a treću grupu čistim etanolom. U suštini pretvarali su miševe u alkoholičare, ali sve s ciljem da bi nam dokazali da su zahmeljena piva dobra za nas.

Nakon 12 sati ovakvog ručka analizirali su jetre spomenutih miševa. Interesantno je da su došli do spoznaja da su miševi koji su konzumirali pivo bez hmelja i čisti etanol imali sličnu količinu masti u jetri, dok su miševi koji su jeli obično pivo, dakle sa hmeljem, imali znatno manju količinu masti u krvi.

Njihov rad je objavljen u časopisu Alcohol and Alhoholism, a zaključak je da hmelj štiti našu jetru od akumuliranja jetrenih masnoća što pak objašnjava da uživatelji samo u pivima imaju znatno manje, pa do nikakvih, simptoma alkoholizma ili nepovoljnih zdravstvenih situacija od onih koji, nešto redovitije, uživaju ostala alkoholna pića.

Na kraju su još došli do spoznaje da su jetre miševa koji su konzumirali obična zahmeljena piva bila manje oštećena što pak je posljedica procesa nazvanog oksidativni stres, što pak indicira da bi hmelj mogao imati aktioksidativni učinak.

Kopirati
Drag cursor here to close