Futaba

Sličnosti između Futabe i Pripyata

Lifestyle / Flash | 04. 09. 2011. u 11:58 V.P.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U javnosti su po prvi put prikazane slike napuštenog japanskog grada Futaba u blizini nuklearne elektrane Fukushima. Ove fotografije imaju nevjerojatnu sličnost s onima iz ukrajinskog grada Pripyata, koji je napušten 1986. godine zbog eksplozije nuklearnog reaktora.

Napuštena dječja igrališta, usamljeni psi koji lutaju praznim ulicama i osobne stvari odbačene na ulicama, zajedničke su slike Futabe i Pripyata.

Nakon što je u ožujku eksplozija uništila krov i zidove tri reaktora nuklearne elektrane u Fukushimi, japanska vlada je naredila evakuaciju 80 000 ljudi iz okolice. Ogromno područje je napušteno, a stručnjaci smatraju kako će troškovi dekontaminacije stajati oko 100 milijardi eura.

Šest je mjeseci prošlo od razornog potresa, a nuklearna elektrana Fukushima i dalje emitira niske razine radijacije. Japanske vlasti kažu kako će se stanovnici tog dijela Japana moći vratiti tek za 20 godina.

Japan je zabranio ulazak ljudima u područje 20 kilometara od nuklearne elektrane koja se nalazi 240 kilometara sjeveroistočno od Tokija. Nesreća u Fukushimi je prouzrokovala 15% radijacije koja je izašla iz černobiljskog reaktora u Ukrajini 1986. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close