Ubodi obada

Slavonija u panici: komarce su zamijenili drugi mnogo opasniji insekti

Lifestyle / Flash | 30. 06. 2017. u 06:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ubode komaraca ovog ljeta su zamijenili ubodi - obada, piše Glas Slavonije.

Samo zahvaljujući brzoj intervenciji djelatnika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Osječko-baranjske županije sredovječni je muškarac spašen nakon uboda kukca u glavu, a slučaj nije izoliran.

"U mojoj tvrtci ima ih jako mnogo. Okolo je zeleni prostor i oni se zavlače gdje god stignu. Gotovo da ne možemo na miru pojesti užinu, jer lete oko glave i ima ih posvuda. Realno, nije nas strah uboda, ali nikad ne možemo znati kakva se reakcija može pojaviti nakon uboda", ispričao je radnik iz jednog poduzeća na Zelenom polju.

Napadi obada su čini se, sve češći na području Slavonije.

Voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju Višnja Prus kaže da ubod nije uvijek bezazlen.

"Dođe li do općih simptoma poput oticanja, gušenja, pada tlaka, tada treba kontaktirati prvog liječnika, odnosno Hitnu pomoć. U ovo vrijeme nije na odmet uz sebe uvijek nositi mobitel kako bi se poziv liječniku, odnosno Hitnoj pomoći, mogao ostvariti", poručuje ona.

Dodaje kako su najugroženije skupine ribiči, planinari i ostali građani kojima nisu strani izleti u prirodu.

"Kad borave u prirodi, građani ne bi trebali odijevati široku odjeću u koju se kukac može zavući. Isto tako, privlače ih žarke boje, uporaba parfema i dezodoransa, a onaj tko jede u prirodi treba voditi računa da posude drži zatvorene", zaključuje dr. Prus, piše Glas Slavonije.

Kopirati
Drag cursor here to close