Pomozite si

Skriveni simptomi neuroze, kako ih prepoznati i liječiti

Lifestyle / Flash | 03. 07. 2017. u 13:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi simptomi neuroze su glavobolja, ubrzani puls, bolovi u trbuhu, učestalo mokrenje, dakle, sve isti simptomi kao kod bolesti srca, mjehura i želuca.

Dijagnostikom se utvrđuje da ovi organi uopće nisu oštećeni nego da je bolesnik obolio od neuroze. Neuroze se mogu javiti u svim uzrastima, ali su najčešće u zreloj dobi, tj. u periodu života kada postoji veći raskorak između želja, mogućnosti i zahtjeva sredine, piše Zdrava krava.

U djetinjstvu i mladosti neuroze se rijetko javljaju, jer za realizaciju želja postoji dugačak vremenski period - često se čuje da se mladim osobama kaže: "Cijeli život je pred tobom." Koliko god zvučalo kao fraza, toliko je istine u ovoj rečenici, jer ta vremenska dimenzija poništava prostor za pojavu neuroza.

U zrelim godinama, kada čovjek "podvlači" crtu i pravi bilancu napravljenog i postignutog, dolazi do saznanja da je puno toga zauvijek propušteno te da nema više vremena za realizaciju izbor. Saznanje o postojanju problema, nemogućnosti rješavanja istih, plodno je tlo za pojavu neuroza. Upravo tada javljaju se prvi simptomi.

Oboljela osoba nije u mogućnosti sama riješiti životni problem te je neophodno potražiti pomoć stručnjaka. Prva i osnovna stvar je to da oboljeli prizna sebi kako postoji problem, a u suradnji sa stručnim licem problem treba nazvati pravim imenom. Sljedeća je faza rješavanje problema.

Gestalt metoda (gestalt znači cjelina na njemačkom) je samo jedna od onih koja je pokazala odlične rezultate. Ova metoda kombinira niz terapija, tehnika, pristupa, igrica i sve je usredotočeno na trenutak, na sadašnjost, na "ovdje i sada". Na pacijenta se u potpunosti gleda kao na nedjeljivu cjelinu i tako mu se i pristupa.

Kopirati
Drag cursor here to close