Problem za životinjski svijet

Skrivene kemikalije talože se u pticama jer se hrane plastikom

Ptice zamijene plastiku koja pluta morskom površinom s hranom i to ih može ozlijediti ili usmrtiti.
Lifestyle / Flash | 02. 02. 2020. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plastično zagađenje može se taložiti u tijelima morskih ptica povećavajući prijetnje s kojima su suočene u divljini, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici su morske ptiće hranili plastičnim peletima kako bi otkrili izravne učinke izloženosti plastici, prenosi BBC.

Otkrili su kemikalije iz plastike u jetri i masnom tkivu ptica u količini tisućama puta većoj od normalne. Praćenje morskih ptica, među kojima i albatrosa, otkrilo je slične rezultate, javlja Zimo.

Uz pad broja gotovo polovice vrsta morskih ptica i proglašavanje njih 28 posto ugroženima kemijsko zagađenje "prevladavajuća je i rastuća prijetnja", kažu znanstvenici.

Istraživanje je vodio Shouta Nakayama sa sveučilišta Hokkaido u Japanu.

Ta otkrića izravni su dokaz izloženosti morskih ptica plastičnim aditivima i naglašavaju ulogu otpada u morima kao izvor kemijskog zagađenja, napisali su u radu u časopisu Current Biology.

S obzirom na sadašnje trendove procjenjuje se da će do 2050. godine 99 posto ptica progutati plastični otpad.

Ptice zamijene plastiku koja pluta morskom površinom s hranom i to ih može ozlijediti ili usmrtiti. Učinci toksičnih kemikalija koje apsorbira tijelo manje su jasni.

Idući korak je otkriti imaju li kemikalije u plasticipogubne učinke na razmnožavanje i preživljavanje, kaže dr. Samantha Patrick sa sveučilišta Liverpool koja nije sudjelovala u istraživanju.

Studije koje istražuju izravne posljedice gutanja kemikalija presudne su za razumijevanje "skrivenih" učinaka plastike na morske ptice, dodaje ona.

Ta studija pokazuje da plastika može dovesti do povišenih razina zagađenja u mladuncima morskih ptica, objašnjava ona. To je važan korak naprijed u našem razumijevanju kako plastika utječe na morske vrste.

Znanstveni tim proučavao je ptice s japanskog otoka Awashima i s Havaja.

Kopirati
Drag cursor here to close