Pošast modernog doba

Skoro svaki maturant ima svog fotografa

Lifestyle / Flash | 29. 05. 2017. u 06:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim što roditelji moraju izdvojiti novac za haljinu, odijelo, šminku, frizuru kako bi spremili maturanta za proslavu maturalne večeri, posljednjih godina unajmljivanje osobnog fotografa postalo je nezaobilazan trend.

Cijene usluga za fotografiranje jednog maturanta kreću se od 50 KM do 200 KM, a maturanti im se javljaju pet do šest mjeseci ranije kako bi razervirali termin.

U posljednje vrijeme sve više maturanta također angažira fotografa tako da nije samo riječ o djevojkama. Ove godine radio sam snimanja na sedam matura s najčešćim lokacijama u prirodi i znamenitostima Grada.

Jedan od razloga koji smatram da je za angažiranje pro fotografa je i taj što maturanti veoma brzo dobiju fotku s kojom se mogu pohvaliti na društvenim mrežama, ali i iz razloga sto većina službenih fotografa maturalnih zabava ne mogu stići fotografirati sve maturante sa prijateljima i obitelji

Sto se tiče plaćanja, naplaćujem najčešće 50 KM što je fiksna cijena. Maturanti dobivaju fotografije u digitalnoj formi, no ukoliko žele album ili Book to, naravno, povećava cijenu'', rekao je za Bljesak.info fotograf Marko iz Mostara.

Saša Ratković, mladi fotograf, kaže da rezervacije za fotografiranje matura počinju već u siječnju..

"Većina termina bude popunjena do travnja. Iako je veći broj djevojaka koje žele da na ovaj dan imaju profesionalne fotografije, događa se da se jave i momci koji žele da neke lijepe trenutke tog dana zabilježi objektiv fotoaparata", kaže Ratković za Nezavisne novine.

Dodao je da je svake godine sve više maturanata koji žele imati svog fotografa kako bi sebi omogućili lijepe uspomene kojih će se moći sjećati svaki put kada pogledaju fotografije.

Katarina Dodev, maturantica Medicinske škole, koja je iznajmljivala fotografa, kaže da je cijena koju je ona platila realna, čak i niska, s obzirom na to koliko fotograf truda uloži.

"Za fotografiranje sam se odlučila jer mi je maturalna zabava predstavljala važan događaj", rekla je Katarina.

Sara Bajić, maturantica Srednjoškolskog centra "Gaudeamus", kaže da je za fotografa izdvojila 70 KM i ističe da ima i dosta skupljih.

"Odlučila sam da me na maturalnoj zabavi slika profesionalni fotograf zato što smatram da bi on, uz novac koji sam potrošila u čitav styling, bolje dočarao moju haljinu i sam doživljaj maturalne večeri umjesto da su me slikali rodbina i prijatelji", kazala je Sara.

Nikola Zajc, profesionalni fotograf, kaže da fotografira većinom iz ljubavi, ali naravno mora nešto da se zaradi.

"Profesionalni fotografi rade od 150 do 200 KM, a sve zavisi šta ima u svojim ponudama. Maturanti mi se znaju javljati pet do šest mjeseci unaprijed da rezerviraju termin. Ove godine radim 14 matura iz različitih škola, a javljaju mi se čak učenici iz Prijedora, Doboja i Prnjavora", kazao je Zajc.

Kopirati
Drag cursor here to close