Big Mike

Sjeverna Makedonija postaje kanabis supersila

''Velike stvari će se događati uskoro, pratite'', rekao je Big Mike.
Lifestyle / Flash | 01. 09. 2019. u 20:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Multimilijunaš i poduzetnik u oblasti uzgoja marihuane Michael Straumietis iznenadio je dio građana Sjeverne Makedonije objavljivanjem fotografije s premijerom te zemlje Zoranom Zaevim.

''Sjeverna Makedonija ima velikog potencijala'', napisao je on ispod fotografije na Instagramu i dodao da se raduje što će ''biti dio pretvaranja ove zemlje u jednu od prvih europskih kanabis supersila'', objavio je BBC.

Velike stvari će se događati

''Velike stvari će se događati uskoro, pratite'', dodao je Amerikanac poznat i po Instagram nadimcima Big Mike i Don Marihuane.

Nakon što se dio javnosti pobunio navodeći da Vlada nije najavila posjetu ovog poduzetnika, iz Vlade su šturo priopćili da nisu dužni javnost obavještavati o svim sastancima koji se održavaju.

Filip Dostovski, aktivist iz organizacije Zelena alternativa i jedan od najglasnijih zagovornika legalizacije kanabisa u Sjevernoj Makedoniji, kaže da posjeta nije bila iznenađenje.


''Znalo se da će do ovakve posjete doći, zato što u Sjevernu Makedoniju sada iz cijelog svijeta dolaze investitori i ljudi koji se razumiju u marihuanu. To je normalno i prirodno, pošto imamo takav zakon i kanabis se ovdje proizvodi'', kaže Dostovski.

Legalan uzgoj

U Sjevernoj Makedoniji uzgoj kanabisa u medicinske svrhe legalan je od 2016. godine - kada su u parlamentu usvojeni amandmani na postojeći Zakon o kontroli opojnih droga i psihoaktivnih tvari, navodi BBC.

''Ja mislim da su liječnici i medicinske kompanije to trebale više prihvatiti, čini mi se da je najviše prigovora bilo s te strane, dok s druge strane političari i biznismeni su ti koji guraju da to prođe - ali tako je to danas svuda u svijetu'', kaže Dostovski koji je sudjelovao u radnim grupama za promjenu zakona 2016. godine.

Do sada je izdano ukupno 27 licenci za uzgoj marihuane u medicinske svrhe, kažu u Ministarstvu zdravlja Sjeverne Makedonije za BBC.

Rođak investitor

''Uzgoj kanabisa u medicinske ili znanstvene svrhe dozvoljen je samo pravnim licima koja za to imaju odobrenje Ministarstva zdravlja, i prethodnu suglasnost Vlade. To pravno lice mora ispunjavati uvjete propisane zakonom'', navode u Ministarstvu.

Premijer Zaev jedan je od glasnijih zagovornika otvaranja zemlje k novom tržištu i ohrabrivao je domaće i poduzetnike iz regije da uđu u novi, isplativi posao.

Njegov rođak Trajče Zaev je jedan je od investitora u ovu oblast.

Zakon koji se odnosi na osobnu upotrebu kanabisa i dalje je strog, ali Dostovski kaže da se stavovi o marihuani mijenjaju.

Tržište teško 7 milijardi dolara

''Javnost je promijenila mišljenje o tome da je marihuana droga, sada nije rijetkost da vas policajac pusti ako vas uhvati s džointom. Također, i u institucijama se počelo govoriti o legalizaciji s rekreativnu upotrebu jer je apsurd uhititi nekoga za marihuanu, dok se u Makedoniji u isto vrijeme legalno proizvodi'', kaže Dostovski.

Svjetsko tržište medicinske marihuane u 2018. godini vrijedilo je sedam milijardi eura. Procjenjuje se da bi se u sljedeće tri godine ova svota mogla utrostručiti.

Kopirati
Drag cursor here to close