21. ožujak

Širom svijeta obilježava se Svjetski dan Down sindroma

Lifestyle / Flash | 21. 03. 2016. u 09:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjeni narodi donijeli su odluku da će se 21. ožujak obilježavati kao Međunarodni dan Down sindroma te je taj dan posvećen osobama koje imaju Down sindrom, ali i svima onima koji su njihovi zagovornici.

Naime, na 21 paru kromosoma osobe sa Down sindromom imaju 3 kromosoma (uobičajeno je 2), stoga je i sam datum znakovit. Down sindrom je najčešći genetski poremećaj te se na 700 djece rodi jedno dijete sa takvim sindromom.

Veliki broj udružena u BiH obilježit će tako u ponedjeljak Svjetski dan osoba s Down sindromom zajedno sa srednjoškolacima koji dolaze iz inkluzivnih škola.

U sklopu obilježavanja ovoga dana organizirat će se otvoreni razgovori s učenicima, a cilj je da se pošalje poruka da se samo zajedno mogu stvarati pozitivna međuvršnjačka klima, te da su potrebe za društvenim životom odlike svih mladih.

Od 2012. godine ovaj datum je uvršten u UN-ove važne datume, pa se tim povodom održavaju konferencije u UN-u u New Yorku.

Ovogodišnja konferencija u UN-u bit će održana danas pod nazivom "Moji prijatelji, moja zajednica-dobrobiti inkluzivne okoline za današnju djecu i odrasle sutrašnjice“. Predstavnik diplomatske misije BiH pri UN-u će nazočiti konferenciji.

Kopirati
Drag cursor here to close