Finale

Sirijske izbjeglice imaju svoj talent show

Lifestyle / Flash | 21. 06. 2016. u 19:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok je ispod punog mjeseca pjevao emocionalnu pjesmu u čast kurdskih vojnih snaga, stidljivost sirijskog izbjeglice Mizzgina Rumija pretvorila se u samopouzdanje kojim je osvojio publiku.

Nastup devetnaestogodišnjeg Rumija bio je jedan od deset koji su se održali u sklopu dugo očekivanog finala natjecanja "Izbjeglice imaju talent", u prašnjavom izbjegličkom kampu Arbat u poluautonomnoj sjevernoj pokrajini Irački Kurdistan.

Okružen sastavom profesionalnih glazbenika, Rumi je svojim pjevanjem oduševio stotine izbjeglica iz Sirije i preuzeo vodstvo u natjecanju.

Natjecanje, nastaolo po uzoru na svjetsku franšizu talent showova britanskog producenta Simona Cowella organizirala je Agencija za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR) kako bi u ponedjeljak obilježila Svjetski dan izbjeglica.

Rumi iz sirijskog grada Kobanea ostao je iznenađen što je bio favorit četiri člana žirija, a cijeli događaj bio je rijedak primjer veselja i slavlja kod više od 7500 sirijskih izbjeglica smještenih u tom kampu.

Predstavnik UNHCR-a za Irak Bruno Geddo rekao je kako je natjecanje prilika izbjeglicama da se na jednu noć okupe uz tradicionalnu kurdsku muziku, pop balade i hindu ritmove.

Svjetski dan izbjeglica želi podsjetiti na neprilike, ali i na žilavost više od 20 milijuna ljudi koji danas diljem svijeta žive kao izbjeglice, uključujući i velik broj djece, dodao je Geddo.

Od početka rata u ožujku 2011. svoj dom je napustilo oko devet milijuna Sirijaca. Od njih tri milijuna koliko je pobjeglo u susjedne zemlje, 240 tisuća ih je u Iraku.

UNHCR procjenjuje da je u Sulaymaniyahu, gradu u kojem se nalazi kamp Arbat, preko 8 tisuća sirijske djece i maloljetnika koji većinom ne pohađaju školu.

Kopirati
Drag cursor here to close