Snažni učinci

Sintetički opijati sve veća zdravstvena prijetnja

Lifestyle / Flash | 06. 06. 2017. u 13:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi snažni sintetički opijati koji imitiraju učinke heroina i morfija sve su veća zdravstvena prijetnja u Europskoj uniji, priopćila je u utorak EU agencija za narkotike.

Iz Europskog centra za narkotike i ovisnosti o narkoticima sa sjedištem u Lisabonu također su izrazili zabrinutost u svom godišnjem izvještaju zbog porasta broja smrtnih slučajeva od predoziranja tijekom 2016. godine, treću godinu za redom, javlja AP.

Prema informacijama ove agencije, mlade osobe su izložene sve većem broju novih i opasnih droga, koje također uključuju jake sintetičke opijate koji su sada također dostupni u obliku tečnosti i sprejeva za nos.

Ova agencija je otkrivala najmanje jednu novu psihoaktivnu supstancu na crnom tržištu svakog tjedna tijekom 2016. godine.

Krajem prošle godine, ta agencija je ustanovila više od 620 novih psihoaktivnih supstanci koje su se pojavile tijekom prethodnih godina.

Najuobičajeniji ilegalni narkotici u Europi su kokain, MDMA (ecstacy) i amfetamini.

Prema godišnjem izvještaju, koji je također uključio i dvije ankete među 15-godišnjacima i 16-godišnjacima u EU i SAD-u, konzumiranje alkohola i duhana među djecom školskog uzrasta se smanjilo, dok je konzumiranje kanabisa ostalo nepromijenjeno.

Kopirati
Drag cursor here to close