Primjer ostalim mahalama

''Sinovi mahale'' slave deset godina postojanja

Lifestyle / Flash | 22. 08. 2016. u 12:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje građana “Sinovi Mahale” ove godine proslavlja jubilarnu 10. obljetnicu utemeljenja Udruge koja je pokrenuta na inicijativu Ahmeta Džubura, tadašnjeg vijećnika u Gradu Mostaru.

Predsjednik Udruženja Dževad Pašić je rekao kako je Donja Mahala postala primjer svim ostalim 'mahalama' u gradu Mostaru, piše Dnevni list.

''Moram reći nažalost, jer Mostar je nekada bio poznat po čistoći, urednosti i ljepoti, uređenim parkovima i mnoštvom zelenih površina, a sada se to sve izgubilo. Jedino su te odlike nekadašnjeg Mostara zadržane u Donjoj Mahali, zahvaljujući Sinovima Mahale'', kazao je Pašić.

Ponos grada

Tijekom svih ovih godina, članovi Udruženja su za svoju mahalu uradili puno toga, na što su itekako ponosni. Pašić je istaknuo kako je za sve radove u 10 godina utrošeno oko 180 tisuća maraka, a računi su transparentno bili prikazani na njihovoj službenoj stranici www.sinovimahale.ba.

''Kada smo registrirali Udruženje, otvorila nam se prilika za prijavljivanje na mnoge projekte koje odobravaju Federalno i županijsko ministarstvo ekologije, te ministarstvo sporta. Prvo što smo uradili jeste osposobljavanje sportskog terena. Tada je Grad Mostar osigurao sredstva od 55 tisuća maraka koje su utrošene na izgradnju terena. Ono novca što je nedostajalo, osigurano je putem donacija. Pored ovog sportsko rekreacijskog terena u Mahali, do njega je napravljen odbojkaški teren na pijesku, jedna skakaonica sa 10 metara na obližnjoj pećini poznatoj Veliki Buljak, posađeno je preko 180 sadnica, izgrađena šehidska česma koja je koštala 40 tisuća maraka, Iz godine u godinu smo rasli. Imali smo svoje zamisli, te aplicirali na brojne projekte, upućivali pozive tvrtkama u Mostaru da nam pomognu i za kratko vrijeme smo postali Udruženje vrijedno hvale'', kazao je Pašić.

U ovoj godini, u 10. godini obilježavanja postojanja Udruženja, članovi su se potrudili i uljepšali još više ovaj sportsko rekreacijski centar.

Naime, postavili su rasvjetu na odbojkaškom igralištu, betonirali silazni put prema sportskim terenima, napravili podzidu, te ugradili prskalice u šehidskom parku.

Udruženje je pravilo i humanitarne akcije, putem kojih su pomagali nezbrinutim ljudima.
Rad Udruženja nije baziran samo na Mahalu, nego i na cijelo područje Mostara, istaknuo je Pašić.

''Sudjelovali smo u pomaganju i pravljenju stana našoj susjedi koja je socijalno ugrožena. Bilo koja vrsta pomoći da je u pitanju, mi smo tu. Zadnjih 5-6 godina kao udruženje smo dobrovoljni darivatelji krvi. Svake godine u siječnju, članovi Udruženja i prijatelji Udruženja odu u transfuziologiju Južni logor i darivaju krv'', ispričao je Pašić.

Među brojnim projektima koje su radili, je i projekt upozorenja građana Mostara na zagađenost Neretve.

''U suradnji sa Srednjom školom Sestre milosrdnice, napravili smo promociju čist – nečist grad. Tom prilikom smo građanima dijelili vreće kao znak da otpad ne bacaju ‘gdje stignu’'', rekao je Pašić.

Tu su i brojni turniri u nogometu i odbojci na kojima sudjeluje više od 20 ekipa, a škola malog nogometa funkcionira od prošle godine.

''Izrazio bih sreću što djeca iz cijelog grada svih nacionalnosti budu ovdje i igraju, pa tako pokažemo svim građanima da je Mostar jedan grad. Smatram da bi ovaj primjer svi naši sugrađani trebali slijediti. Puno računa vodimo o 'maloj raji'. Svake godine upriličimo dječju igraonicu u kojoj se mališani vesele i druže'', kazao je Pašić.

Donacije dobrih ljudi

Udruženju pomaže veliki broj ljudi dobrog srca, dijaspore koja živi u Skandinavskim zemljama, Americi i Njemačkoj. No, Pašić kaže da postoje i oni koji su porijeklom iz Donje Mahale a žive u inozemstvu, ali ne sudjeluju u donacijama, iako tu žive ostali članovi njihovih obitelji.

U tijeku je realizacija projekta kojim žele pobuditi svijest građana o značaju darivanja krvi.

''Projekt je odobrilo Ministarstvo zdravstva, dobili smo sredstva i krajem ovoga mjeseca uputit ćemo poziv svim građanima da se odazovu akciji i darivaju krv u Transfuzijskom centru na Bijelom Brijegu i Južnom logoru'', rekao je Pašić.

On se ovim putem zahvalio najprije Ahmetu Džuburu na ukazanoj potpori, te humanim ljudima koji pomažu rad Udruženja, ali i svim volonterima.

Kopirati
Drag cursor here to close