Prava djeteta

Šesnaestogodišnjakinja iz BiH pred Generalnom skupštinom UN-a

Amila Alikadić (16), mlada omladinska aktivistkinja će se u ime djece iz BiH obratiti izaslanicima UN Generalne skupštine.
Lifestyle / Flash | 16. 11. 2019. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR /Amila Alikadić (16), mlada aktivistkinja

Dana 20. studenog globalno se obilježava 30. godišnjica od potpisivanja UN Konvencije o pravima djeteta. Ovim povodom organizacije u čijem je mandatu zaštita djece, u zgradi Generalne skupštine UN-a, organiziraju događaje u kojima je planirano sudjelovanje onih kojih se konvencija najviše tiče, djece. 

Amila Alikadić (16), mlada aktivistkinja će se u ime djece iz BiH obratiti izaslanicima UN Generalne skupštine.

Kroz programe nevladine organizacije World Vision BiH, Amila Alikadić je u svojoj zajednici (Kalesija) pokrenula i, u suradnji sa školskim prijateljima, realizirala brojne aktivnosti usmjerene na edukaciju djece i mladih i prevenciju nasilja. Individualne aktivnosti, Amila je nadgradila članstvom u Pokretu mladih Vrijedni Pažnje, koji se zalaže za zaustavljanje svih oblika nasilja nad djecom, a posebno zanemarivanja djece.

Amila Alikadić će u svom obraćanju izaslanicima Generalne skupštine UN-a govoriti o pravu djece na obrazovanje i potrebi osuvremenjivanja obrazovanja kao preduvjeta za ulazak djece u svijet odraslih, te problemu nasilja nad i među djecom koje je u BiH u porastu.

''BiH je zemlja koja se već gotovo 25 godina oporavlja od rata. Nasilje, beznađe, podjele, skriveno siromaštvo, poslijeratna trauma i zanemarivanje potreba mladih sastojci su našeg života. Mnogi mladi ljudi napuštaju moju zemlju, iako je vole. Jednostavno, ne vide svoju budućnost ovdje. Slučajno sam se pridružila lokalnim vannastavnim programima nevladine organizacije WV u BiH i shvatila da mi se polako vraća odlučnost da ustanem i uključim se u borbu za to da se moj glas čuje, u borbu za bolje obrazovanje i budućnost bez nasilja. Znanje mi je pomoglo da steknem samopouzdanje i borim se za svoja prava i želim to i za drugu djecu'',  kaže Amila Alikadić.

Foto:PR /30. godišnjica od potpisivanja UN Konvencije o pravima djeteta

Amila će, pored brojnih aktivnosti, zajedno s djecom iz različitih krajeva svijeta i veleposlanicima dobre volje sudjelovati u interaktivnom segmentu događaja u organizaciji UNICEF-a, u kojem Djeca preuzimaju Generalnu skupštinu UN-a i iz svoje perspektive govore o pravima djece u svijetu.

„Mi moramo pružiti priliku za mlade i djecu da sudjeluju u donošenju odluka koje ih se tiču, ali prije nego pređemo na višu razinu dječje participacije, prvo moramo početi slušati djecu kod kuće, u školi i tijekom svakodnevnih aktivnosti. U suprotnom, oni će nastaviti napuštati BiH“, rekla je Dragana Bulić ispred nevladine organizacije World Vision BiH.

Ovo je prvi put da mlada osoba iz BiH sudjeluje u diskusiji u Generalnoj Skupštini UN-a.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close