Upozorenje vašeg tijela

Sedam vrsta boli koje ne smiješ ignorirati

Lifestyle / Flash | 08. 05. 2017. u 17:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lakši kronični bolovi su sastavni dio života za većinu ljudi, ali oštri i iznenadni bolovi jasna su upozorenja vašeg tijela da nešto definitivno nije u redu. Stoga, čim osjetite intenzivnu bol, posjetite svog liječnika, savjetuje ZdravaKrava.

Intenzivna glavobolja - oštra, probadajuća bol u glavi, kakvu nikada prije niste osjetila razlog je da hitno posjetiš liječnika. Takva vrsta boli može biti znak unutarnjeg krvarenja uslijed prsnuća aneurizme, koje u kratkom vremenu može izazvati smrt.

Neugodna bol u prsima, ramenima i rukama - neugodan osjećaj u prsima najčešće je prvi simptom srčanog udara ili pak kasni simptom upale pluća. Ustanovljeno je da se uslijed srčanog udara, prije javljaju bolovi u ramenu, ruci i čeljusti nego oko samog srca, a ako ih prati i zadihanost smjesta pozovi hitnu pomoć.

Bol u dnu leđa i između lopatica - uzrok ja obično artritis, ali druge opcije uključuju srčani udar i probleme s abdomenom. Jedna od opasnosti je pucanje aorte. Ako dulje vrijeme patiš od povišenog krvnog tlaka, a bol ne prolazi već se pojačava, obavezno posjeti liječnika.

Zatvor i jaki bolovi u trbuhu - najčešći uzrok intenzivnog bola u trbuhu je upala slijepog crijeva, koje se nalazi u desnoj polovici donjeg trbuha, između kuka i pupka. Ako je mjesto osobito osjetljivo na dodir, a pritom se javio i zatvor, požuri u bolnicu.

Bol u listovima - jedna od manje poznatih opasnosti je duboka venska tromboza - krvni ugrušak koji se najčešće pojavljuje u venama nogu. Takva tromboza može biti opasna po život, ako se ugrušak oslobodi i "otputuje" do pluća ili srca. Rak, pretilost, trudnoća ili dulje mirovanje su faktori rizika. Prvi simptom nastanka ugruška je otok na listu, uz koju se postupno javlja bol.

Peckanje u stopalima - kronično peckanje u stopalima često se javlja kod dijabetičara, a mogu ga uzrokovati i nedostatak vitamina B, bolesti bubrega, slaba cirkulacija, bolesti krvnih žila i poremećaji štitnjače. Prvo što trebaš učiniti je napraviti kompletnu krvnu sliku, a potom uz savjet liječnika potraži uzrok ovog problema.

Bol u trbuhu praćen probavnim smetnjama - ako ti je apetit promjenljiv, osjećaš nelagodu u predjelu abdomena i imaš problema s probavom dulje od dva tjedna, obavezno posjeti liječnika. Ovo su najčešći simptomi raznih vrsta karcinoma koje pacijenti primijete, ali obično ne reagiraju. Iako uzroci često mogu biti bezazleni, to nije nešto s čim treba riskirati.

Kopirati
Drag cursor here to close