Cvijeće i terase

Sedam balkonskih ljepotica koje ne trebaju puno sunca ni njege

Cvjetni balkoni ukras u svakoga doma u proljetnim i ljetnim mjesecima i želimo uživati u mirisima, bojama i raznolikim laticama.
Lifestyle / Flash | 09. 06. 2020. u 13:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Balkonsko cvijeće i jako sunce nekako nam idu zajedno, zar ne? Iako većina vanjskog cvijeća doista voli sunce, postoje one vrste koje sjajno napreduju i u sjeni. Čak štoviše, ona im najbolje odgovara, a to je divna vijest za sve one čiji balkon ili terasa nisu okrenuti na sunčanu stranu

Cvjetni balkoni ukras u svakoga doma u proljetnim i ljetnim mjesecima i želimo uživati u mirisima, bojama i raznolikim laticama. No, u tome nas često omete orijentacija balkona i činjenica da se nalazi u sjeni odnosno da je tijekom cijelog dana bez sunca, eventualno dva do tri sata dnevno. To su balkoni orijentirani na sjever ili pak istok, koji u jutarnjim satima, najkasnije do podne, ima sunca. Ali, to sunce nikada nije tako jako kao ono popodnevno.

Dakle, i za ovakvu poziciju balkona postoje vrste koje će tamo uživati i napredovati, samo treba odabrati one prave. Saznajte koje vrste najbolje uspijevaju u sjeni i obogatite njima svoj balkon.

Naravno, na mjesta u sjeni možete zasaditi i one biljke koje vole sunce, samo što će imati izduženi rast te manje cvijeća. Također, na ova sjenovita mjesta možete staviti i sobno bilje, koje će tako ljeto provesti na otvorenom i jako se dobro uklopiti s ljetnicama.

Vodenika

Biljka neobična svojim izgledom jer ima sukulentnu, debelu stabljiku, duguljaste i bujne listove te nježne, plosnate cvjetove koji dolaze u velikom rasponu boja – bijeloj, narančastoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj, a mogu biti i prošarane. Vole polusjenu i sjenu – tamo najbolje napreduju, naročito ako ih budete svakodnevno zalijevali, jer im je potrebno vlažno tlo.

Kada zahladi, dobro će se snaći u zatvorenom prostoru

No, ono što trebate paziti je da voda ne ostaje na tanjuriću, odnosno podlošku. Kada zahladi, dobro će se snaći u zatvorenom prostoru, samo ju rjeđe zalijevajte i pazite da temperatura ne padne ispod 15 stupnjeva.

Ukrasna kopriva

Ukrasna kopriva dobro će se snaći i na sunčanom balkonu

Ukrasna kopriva dobro će se snaći i na sunčanom balkonu, ali najbolje uživa i napreduje kada je u sjeni. Upravo o pozicioniranosti ovisit će boja njezinih listova – što je jače sunce na mjestu gdje se nalazi, listovi će joj biti svjetliji i žući. Zalijevajte je umjereno te jednom tjedno dodajite u vodu tekuće gnojivo.

Begonija

Begonija je idealna biljka za one koji nemaju puno vremena i iskustva u uzgoju cvijeća. Njezine sadnice su usto cjenovno vrlo povoljne te ne zahtijeva puno truda. Vrlo brzo raste i ako samo jednu sadnicu stavite u teglu, može se formirati pravi mali grm.

Begonija je idealna biljka za one koji nemaju puno vremena

Dolazi u nekoliko boja, najčešće ružičastoj i bijeloj te ju karakteriziraju brojni sitni cvjetovi i mesnati listovi, u svijetlo zelenoj ili tamno smeđoj boji. Držite ju u sjeni ili polusjeni i redovito ju zalijevajte, ali ako jedan dan i preskočite – begonija će preživjeti.

Hortenzija

Prije nekoliko godina stanište im je bilo isključivo u tlu, no sada ih možemo uzgajati prilično uspješno u teglama. No, ako kanite da hortenzija cvjeta i iduće godine, teglu preko zime unesite u kuću. Hortenzija ne voli sunce, ali zato voli vodu i ne zaboravite je svakodnevno zalijevati.

Izbjegavajte ju zalijevati po cvjetovima, jer će se osušiti

Izbjegavajte ju zalijevati po cvjetovima, jer će se osušiti. Kada dođe kasna jesen i prije nego je prenesete u toplo, odrežite cvjetove, ali ne skraćujte stabljike jer će tako bolje cvasti iduće godine.

Bakopa

U visećim teglama zna narasti i do 80 cm,

Ova cvjetna vrsta sve je popularnija – ponajviše zahvaljujući svojim dražesnim sitnim cvjetovima te činjenici da nije zahtjevna za održavanje. Ističe se među ostalim cvijećem jer u visećim teglama zna narasti i do 80 cm, a naročito je lijepa kada se kombinira s drugim cvijećem (surfinijama, pelargonijom, tamjanom…). Voli sjenovita i polusunčana mjesta i puno vode. Ne zaboravite je svakodnevno obilno zalijevati.

Paprat

Držite ih uvijek u polusjeni, te ih redovito zalijevajte.

Prekrasna prozračna paprat vrlo je nezahtjevna biljka koju ćete moći kad zahladi prenijeti u dom gdje će lijepo napredovati. I u jednom i drugom slučaju savršeno joj odgovaraju pozicije gdje nema puno sunca i svjetlosti. Držite ih uvijek u polusjeni, te ih redovito zalijevajte.

Fuksija

Pazite da zemlja fuksijama stalno bude vlažna

Iako se to možda zbog bogatstva i čudesnih, zvončastih oblika njezinih cvjetova ne bi dalo zaključiti, fuksije su vrlo nezahtjevne za uzgoj. Može rasti kao stablašica, ali i kao puzavac, što naročito dolazi do izražaja ako teglu ovjesimo o strop. Ne vole jako sunce te im je potrebna velika količina vode. Pazite da zemlja stalno bude vlažna, piše portal indizajn.

Kopirati
Drag cursor here to close