A nije slatka krv

Saznajte zbog čega vas komarci bodu više nego druge ljude

Lifestyle / Flash | 27. 06. 2017. u 06:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se u narodu često kaže da komarce privlače ljudi 'slatke krvi', znanstvenicima još uvijek nije jasno kako to da male štetočine uvijek napadaju određene ljude. A ni pojam 'slatke krvi' nije utemeljen u knjigama iz biologije, pa ni to nije neki odgovor na ovo vječno pitanje.

Ranije ove godine provedeno je istraživanje u kojemu su se ubodi komaraca pokazali češći na jednojajčanim blizancima, ali osim toga istraživači i nisu postigli neki značajan napredak, piše Slobodna Dalmacija.

Istraživači Londonske škole higijene koji se uz to bave i proučavanjem tropskih bolesti odlučili su provesti istraživanje o ubodima komaraca na jednojajčane blizance, ali u taj će svoj projekt uključiti i - smrdljive čarape, prenosi Indy100.

Pokazalo se, naime, da određene ljudske izlučevine, poput znoja, češće privlače komarce, pa bi nam ovo istraživanje konačno treblo otkriti koliko je zapravo naš smrad kriv za neugodne plikove s kojima se moramo boriti nakon uboda.

"Nemamo puno saznanja o tome što nas čini privlačnijima komarcima. Nadamo se da će nam ovo istraživanje dati više informacija o mehanizmima koji mogu pomoći promijeniti miris tijela da bismo im bili manje privlačni", rekao je James Logan, voditelj ovoga projekta.

"Nadamo se da ćemo identificirati gene koji mogu proizvesti kemikalije koje tjeraju komarce, odnosno oblik lijeka temeljen na tim kemikalijama koji bi ih odbijao", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close