Izlazak iz bolnice

Sarajlija iz Phoenixa američki junak: Prošao sedam tjedana agonije, sad želi samo pitu

Nakon sedam tjedana agonije s koronavirusom i borbe za goli život, otpušten je iz lokalne bolnice i stigao je doma.
Lifestyle / Flash | 11. 05. 2020. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Slobodna Dalmacija / Enes Dedić

Enes Dedić, 53-godišnji Sarajlija s adresom u Phoenixu, ponovno je postao udarna vijest u SAD-u.

Nakon sedam tjedana agonije s koronavirusom i borbe za goli život, otpušten je iz lokalne bolnice i stigao je doma.

Suze radosnice

''Nema riječi kojom bi se opisala njegova, kao i patnja sviju nas u ova dva mjeseca. Bio je to neki najružniji san iz najgorih noćnih mora. Ne ponovilo se!'',  rekla je njegova supruga Oliverom Dedić Markota za Slobodnu Dalmaciju.

Posebno emotivan bio je izlazak iz bolnice. U špalir je stalo svo medicinsko osoblje te Enesa ispratilo pljeskom i pjesmom. Prvo je poletio supruzi u zagrljaj, a onda su se njih dvoje zajednički poklonili liječnicima, sestrama, svim medicinarima...

Emocije su svladale sve, potekle su suze radosnice.

Enes još nije posve vratio snagu, te se brzo umara. Rehabiltaciju će sada obavljati u svojoj kući, kamo ćemu redovito dolaziti patronažna sestra i fizijatar.

''Sve je to ništa što je prije bilo'', veli mu bolja polovica.

A bilo je toliko loše da obični respiratori više nisu pomagali, pa je među prvima u cijeloj Americi morao biti priključen na ECMO, moćni, ali visokorizični stroj što izvlači krv iz tijela pacijenta, upumpava kisik u nju, a onda je vraća u tijelo kako bi pomogla plućima i srcu. Ponovno buđenje nakon 11 dana i to što je počeo komunicirati s liječnicima, dalo je nadu cijeloj zemlji u borbi s epidemijom.

Išao majci na sprovod

Podsjetimo, Enes Dedić se u Phoenix, gdje radi kao projektni menadžer u obnovi velikih infrastrukturnih objekata, vratio 7. ožujka iz Sarajeva, gdje je bio na majčinom sprovodu.

Nikada nije ustanovljeno je li se zarazio na putu, dok je bio u rodnom gradu ili na povratku, jer je mijenjao gradove, zrakoplove i aerodrome u oba smjera. Tegobe je osjetio već iduće jutro, ali nitko nije posumnjao u koronavirus. Nakon pet dana teško je počeo disati i tada ga prebacuju u bolnicu. Potvrda da je zaražen stigla je nakon sedam dana, koliko su se tada i čekali rezultati testova, ali je u međuvrenu već bio završio na respiratoru.

Enesu i Olji opaki virus pokvario je u međuvremenu i brojne planove. Jedan je bio doći ovo ljeto na Jadran, u svoju kuću u Orebiću.

''A, čisto sumnjam. Kako sada stvari stoje, ništa prije idućeg ljeta'', poručili su brojnim prijateljima s ove strane Atlantika, koji se ovih dana raspituju za Enesovo stanje.

Kopirati
Drag cursor here to close