Dževada Džananović

Sarajka vodi elitni frizerski salon u Ugandi

Lifestyle / Flash | 04. 06. 2017. u 09:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki broj Bosanaca i Hercegovaca je zbog rata i kasnije ekonomskih teškoća svoju sreću potražio širom svijeta, uglavnom u najrazvijenim zemljama Europe, Sjedinjenim Državama, Kanadi, Australiji. Veliki broj njih postigao je zavidan uspjeh u novim domovinama u oblasti znanosti, gospodarstva, sporta, politike.

Međutim, neki su svoju sreću našli i u zemljama tzv. trećeg svijeta. Takav je slučaj s rođenom Sarajkom Dževadom Džananović koja s velikim uspjehom vodi elitni frizerski salon u Kampali, glavnom gradu Ugande. Kampala prema posljednjim procjenama ima više od dva milijuna stanovnika, a prema Merceru, globalnoj konzultantskoj agenciji sa sjedištem u New Yorku, najbolje je mjesto za život u istočnoj Africi.

Džananović je radila u frizerskom salonu u centru Sarajeva, kod Katedrale. U razgovoru za Fenu navodi da je u Kampalu došla 2008. godine posredstvom prijateljice koja je radila za Ujedinjene narode.

''Prijateljica mi je našla posao u salonu i tu sam došla na ugovor od godinu dana. Poslije toga mi je gazdarica predložila, ako sam zainteresirana, da kupim njen salon i da krenem sama što sam i uradila'', kaže Džananović.

Priča da je frizerski salon Swisscut jako lijep i na ekskluzivnom mjestu, i radi samo sa strancima. Ima šest zaposlenih. Prvi vlasnik je bio iz Švicarske i odatle naziv salona, a odlučila se da zadrži ime radi lakšeg "prijenosa papira".

Prije četiri godine također je otvorila i restoran uz salon i posao je išao odlično, ali ga je prodala prošle godine jer više nije mogla da radi sve sama. Džananović je udata za Kenijca s kojim ima dvije kćerke.

Dodaje da naravno ima nostalgije za Sarajevom, da je uspona i padova uvijek bilo, "ali želja za uspjehom je tu".

''Nedostaje mi porodica, prijatelji, naša kuhinja... Ono naše ispijanje kave, druženje'', kazala je.

Za Kampalu govori da je veliki, lijep grad. Vrijeme je uvijek lijepo, ljudi su ljubazni i veseli, a Uganđani će vas pozdraviti iako vas ne znaju.

Na kraju kaže da se još ne planira vratiti u rodni grad, "ali će se vratiti".

Kopirati
Drag cursor here to close