Moderna vremena

Šaljete li poruke ili novac telegramom?

Lifestyle / Flash | 22. 03. 2015. u 14:18 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Telegram je nekada bio jedini način da biste nekome brzo i pouzdano priopćili važnu vijest, uputili čestitku ili podjelili svoje suosjećanje u najtežim trenucima bliskih ljudi. Može se reći da je pisana poruka koje se prenosi od pošiljatelja do primatelja posredovanjem pošte imali jednaku funkciju kao današnji SMS, piše bh. novinska agencija Patria.

No, pojavom telefona, interneta, elektonske pošte, a naročito društvenih mreža, telegram je skoro potisnut iz upotrebe. Poštari iz BH pošte prošle su ih godine uručili tek nešto više od stotinu. U 2013. imali su 151 telegram, godinu ranije 170, u 2011. na adrese su uručili 171 telegram.

Na internet stranici BH pošta još uvijek podsjećaju da se telegram može poslati pozivom na telefonski broj 1202 ili u pošti, na šalteru. Telegram može biti: obični, luksuzni ili uputnički.

Luksuzni telegram je vrsta posebne usluge uručenja telegrama na posebnom obrascu, prigodan za čestitke povodom državnih i drugih praznika, proslava, radosnih događaja, godišnjica, kao i prilikom izjavljivanja sućuti.

Uputnički telegram je telegram pomoću kojeg pošiljatelj doznačuje određeni novčani iznos radi isplate tog iznosa primatelju i služi kao isplatna isprava. Ovaj telegram može imati posebno priopćenje za primatelja. Telegram se, po pravilu, uručuje isključivo na ruke primatelju.

Ukoliko pošiljatelj želi da njegov telegram bude uručen točno određenog dana, što BH pošte omogućavaju, trebate znati da je maksimalan rok od prijema do uručenja telegrama 30 dana.
Kod slanja telegrama BH pošta vam garantira tajnost, piše Patria.

Kopirati
Drag cursor here to close