Samra za Bljesak

Upoznajte dizajnericu iz Mostara koja zna kako 'ispričati vašu priču'

''Interijer je u dobrome dijelu psihologija'', govori za Bljesak.info Samra Džulepa, uspješna dizajnerica interijera iz Mostara s trenutnom adresom u Sarajevu.
Lifestyle / Flash | 23. 09. 2019. u 10:25 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naučiti prilagoditi prostor željama klijenta, bilo da je riječ o životnom ili poslovnom prostoru, odabrati dizajnerski stil, biti otvoren prema novim idejama te kvalitetno i brzo izvesti zamišljeno i sve to u okviru zadanoga budžeta kvalitete su kojima raspolaže jedan dizajner interijera.

Foto: Bljesak.info / Jedan od uređenih projekata

Umijeće je voditi jedan takav kreativan proces, pri čemu do izražaja dolaze estetske sposobnosti koje mahom određuju uspjeh projekta u vizualnom smislu. Mnogo je elemenata potrebno objediniti u tako organiziranu i ugodnu cjelinu kao što je lijepo dizajniran prostor.

''Interijer je u dobrome dijelu psihologija'', govori za Bljesak.info Samra Džulepa, uspješna dizajnerica interijera iz Mostara s trenutnom adresom u Sarajevu. ''Potrebno je dobro shvatiti želje klijenta te od mnoštva potpunih razlika, koje klijent nesvjesno smatra jednakim, doći do suštine što se zbilja želi'', objašnjava Džulepa.

Samru je uvijek privlačila arhitektura, te zbog nepostojanja fakulteta za arhitekturu u rodnom Mostaru odlučuje upisati Građevinski fakultet. Ali da snovi ne bi ostali samo snovi, kasnije i uz rad odlazi i na fakultet Arhitekture. Uz dva inžinjerijska zvanja, Samra danas gradi uspješnu karijeru dizajnera interijera.

''Interijer me uvijek privlačio. Svoj profesionalni angažman dizajna započela sam projektiranjem namještaja, ugradbenih plakara i kuhinja. S vremenom zahtjevi su postajali sve veći pa sam postepeno počela uređivati interijere uglavnom obiteljskih prostora za stanovanje'', objašnjava nam Samra svoj početak.

Danas je svoj profesionalni angažman usmjerila na projektna opremanja javnih prostora ali svakako ostaje vjerna i projektiranju i uređenju prostora za stanovanje.

Foto: Bljesak.info / Jedan od uređenih projekata

Angažiranje dizajnera ili arhitekta prilikom uređenja svoga doma ili poslovnog prostora više nije trend već potreba za stručnom osobom koja bi pomogla da se troškovi opremanja svedu na realne. Ono što u prvi tren može izgledati kao skupa investicija, sigurno će na kraju biti pametna investicija.

''Stručna osoba zna kako dobrim kombinacijama materijala, dekora i struktura postići da u prostoru imate dobar efekta za znatno manje novca nego kad biste sami pokušali napraviti taj odabir'', objašnjava Samra prednosti angažiranja dizajnera, posebno napominjući kako takva osoba zna filtrirati želje te iz svega izvući ono što klijent zbilja želi u prostoru.

''Vrlo bitno je da klijent bude potpuno otvoren prema projektantu, u našem slučaju dizajneru interijera, te da svoje želje adekvatno prezentira. Također, bitno je sve staviti u okvir budžeta koji je planiran za uređenje. Na taj način će se izbjeći nepotrebna 'lutanja' oko pravog rješenja'', Samrin je savjet za one koji namjeravaju prvi put angažirati profesionalca koji bi svu svoju kreativnost pokazao u njihovu prostoru.

Ljudi sve više imaju potrebe boraviti u ugodnom prostoru, bilo da se radi o privatnom ili javnom. Taj trend zahvatio je i našu zemlju.

''U BiH kod mlađe populacije najčešći je minimalistički kao i skandinavski stil. Moderno stanovanje stil koristi kao vodilju, dok se u realnom uređenju dodaju primjese raznih stilova kako bi prostor dobio osobnost. Tako možemo reći da je završni efekt kod većine klijenata ustvari eklektični stil'', govori za Bljesak.info dodajući kako se kod javnih prostora ipak više ostaje dosljedno točno odabranom stilu.

Znamo da se trendovi mijenjaju vrlo brzo. U uređenju interijera za 2019. aktuelno je nekoliko retro stilova koji svoju primjenu nalaze u modernim prostorima. ''Kombinacija retro elemenata kontrastno s modernim dizajnom električnih uređaja te kombiniranjem sa smart sistemima koji se ugrađuju u komade namještaja nerjetko nalazi svoju primjenu u interijerima'', govori Džulepa o trendovima.

Foto: Bljesak.info / Jedan od uređenih projekata

Ove godine dominantna je tamno zelena boja, pogotovo u nijansama smaragdne, duboko zelene i sl, govori Samra ističući i mornarsko plavu, kao dosta prisutnu, posebice u mat završnom efektu. A kao dobra podloga za sve druge dodatke još uvijek je popularna siva, dok pastelni tonovi plave i roze kao i boja koralja također pronalaze svoj put do interijera.

''Dekor mramora je dosta zastupljen bilo da se radi o pravom mramoru ili printu u vidu folija ili tapeta. Transparentni materijali kao što su staklo ili polikarbonati definitivno znaju dati prostoru posebnu notu prozračnosti'', pojašnjava.

Foto: Bljesak.info / Jedan od uređenih projekata

Iako su i ove godine dosta u upotrebi metali, primarno mesing i bakar, drvo je ipak ono koje u prostoriju posebno unosi toplinu. ''Drvo u prostoru dovodio do balansa i daje toplinu bilo da se radi o prostorima za dnevni boravak, kuhinju, kupaonicu itd. Veliki drveni formati kao obloge za zidove daju prostoru odličan izgled, a kad tome dodamo zelenilo u vidu biljaka, koje su u trendu zadnjih nekoliko godina, dobar rezultat je neizbježan'' govori.

Za sve one koji nisu baš skloni trendovima te svoj prostor žele urediti na neko ''duže razdoblje'', Samra savjetuje kako je tada najbolje ostati u okvirima klasičnog uređenja i umjerenih dekora, a assesoire u prostoru, poput jastuka, vaze, svijećnjaka, zavjese...čak i lustera, mogu se dodavati kao elementi određenog trenda.

''Vodite računa da prostor priča vašu priču! Funkcionalnost i estetika treba da su jednako zastupljeni jer jedno bez drugog ne ide'', objašnjava Samra.

Smatra kako je teško preferirati poseban stil pri uređenju prostora. Umnogome, funkcionalizam je taj koji postavlja granice te sve ovisi od potreba investitora i prostora kao i o tome što se zajedno želi postići u prostoru.

/ Jedan od uređenih projekata

Poseban užitak pri dizajniranju je spajanje na prvi pogled nespojivoga. Izazov svakog dizajnera je svladati sve prepreke na koje nailazi tijekom uređenja i ostati dosljedan sebi, a s druge strane imati zadovoljnog klijenta.

Kako istiće Samra:''Najljepše uređen prostor je onaj u kojem se klijent osjeća ugodno.''

 

Kopirati
Drag cursor here to close