Nije ljubav pura

Ruže čekaju mostarske romantike

Osim ruža, prodaju se i cvjetni aranžmani, slastice, nakit, privjesci, te plišane igračke.
Lifestyle / Flash | 14. 02. 2018. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je Valentinovo ili Dan sv. Valentina koji se obilježava i kao Dan zaljubljenih. Na ulicama Mostara prodavači prodaju ruže, cvijet koji se najčešće poklanja za Valentinovo.

Cijene ruža se kreću od tri, pet i sedam KM. Osim ruža, prodaju se i cvietni aranžmani, slastice, nakit, privjesci, te plišane igračke.

''Najviše se prodaju ruže, a ove godine smo odlučili prošiti ponudu,  pa nudimo i nakit i razne suvenire. Nadam se da će zaljubljeni kupovati i da ćemo imati posla'', rekla nam je prodavačica.

Najviše cvijeća

Valentinovo je, uz Majčin dan, dan i kada se kupuje najviše cvijeća.

Simbol Valentinova je i starorimski bog ljubavi Kupid koji se često prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

 Svake se godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitki, a nešto više pošalje se jedino za Božić.

Povijest Valentinova

Valentin je bio biskup koji je ubijen 269. godine zbog potajnog vjenčavanja parova protivno carskoj zabrani. Među kršćanima se počeo štovati kao svetac u 4. stoljeću, ali tek je u 15. stoljeću povezan s blagdanom zaljubljenih što je vjerojatno povezano sa starogrčkim obilježavanjem svetosti braka Zeusa i Here sredinom veljače, te starorimskim obilježavanjem Lupercusa, boga plodnosti, koji se slavio 15. veljače.

Do druge polovice 20. stoljeća Valentinovo se obilježavalo skromno i nenapadno, ali do danas je poprimio odlike tipične za 'potrošačku kulturu'.

 Inače, najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj.

 

Kopirati
Drag cursor here to close