Kako ih vide američki redatelji?

Ruski predsjednici u američkim filmovima - od mačo frajera do slabića

Ruske predsjednike prikazali su u raznim verzijama.
Lifestyle / Flash | 03. 05. 2020. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednici u Holivudskim filmovima

Američki redatelji su na velikom ekranu ruskog predsjednika prikazali u raznim verzijama, od mačo frajera do dobrodušnog slabića.

Predsjednik Viktor Petrov - "Kuća od karata" 

Ruski predsjednik Vitalij Petrov je prikazan kao vrlo snažan karakter u trećoj sezoni Netflixove serije "Kuća od karata". On je uljudan, ali prepreden i opasan rival američkog predsjednika Franka Underwooda.

Petrov dolazi u Washington samo da bi odbio Underwoodov prijedlog da se u dolini rijeke Jordan organizira zajednička američko-ruska mirovna operacija. Ali on nije neka ekscentrična cjepidlaka. Naprotiv, prikazan je kao jaka, karizmatična i lukava ličnost, kao intrigant koji uvijek igra neku kompliciranu šahovsku partiju, čak i ako to ne izgleda tako na prvi pogled.

Video: Viktor Petrov sings "Korobeiniki" (House of Cards)

On ne dijeli stavove većine građana svoje zemlje, ali suviše zazire od revolucije da bi se mogao okarakterizirati kao reformator. Godi mu imidž moćnog i beskrupuloznog čelnika jake nacije.

Viktor Petrov je očigledna aluzija na ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ima iste inicijale (V. P.), nalikuje na njega, obojica su odnedavno razvedeni i obojica su ranije radila u KGB-u. I da je htio, Netflix ne bi mogao pronaći upadljivije paralele.

Predsjednik Nikolaj Zakarin - "Hunter Killer"

Predsjednik Zakarin je muškarčina kakva se na položaju predsjednika Rusije može samo zamisliti. Svrgnut je u državnom prevratu koji je organizirao ministar obrane Dmitrij Durov, poslije čega naoružani urotnici drže Zakarina kao taoca pod budnim nadzorom.

Elitna postrojba američkih marinaca SEAL našla se u pravo vrijeme na pravom mjestu (zar je moglo biti drugačije?) i pritekla mu u pomoć. Zakarin je oslobođen u briljantno izvedenoj operaciji.

Video: Hunter killer, Russian president rescue

Ali ruski predsjednik je mačo tip. On ne čeka da američki marinci obave sav posao. On i sam dohvaća pištolj i srlja u borbu, puca u progonitelje i spašava kako svoj život, tako i život američkih vojnika.

Činjenica da se radi o najvišoj funkciji u državi ni najmanje nije "umekšala" ovu verziju ruskog predsjednika. Nedostaje samo scena u kojoj predsjednik Zakarin bez košulje jaše na medvjedu.

Predsjednik Petrov - "Air Force One"

Ovaj ruski predsjednik iz filma "Air Force One", snimljenog 1997. godine, prikazan je kao beskičmenjak u ulozi posrednika između dobra (tj. između američkog predsjednika Jamesa Marshala) i zla (tj. kazahstanskog generala Ivana Radeka).

Petrov je bespomoćni pijun koji se našao između čekića i nakovnja. Pa ipak, namjere su mu jasne kao dan. Petrov i njegova zemlja su bezrezervno na strani Amerike i njezinog predsjednika Jamesa Marshala.

Video: The

U sceni koja prikazuje događanja u Moskvi Petrov predstavlja Marshala kao "čestitog i hrabrog čovjeka".

Sve je to potpuno razumljivo. Prema scenariju, SAD i Rusija su 1997. godine imale zajedničkog neprijatelja protiv kojega se trebalo ujediniti. Bio je to Kazahstan, točnije general Radek i njegovi zločesti teroristi. Vrlo maštovito, nema što.

Vlad - "Obiteljski čovjek"

U ovoj animiranoj seriji ruski je predsjednik toliko simpatičan da čak i Peter Griffin uživa u druženju s njim. Obojica vole jahati bez košulja kada je topao, sunčan dan.

Video: Family Guy-peter hangs with Putin

U seriji se tvrdi da ruski jezik nema riječ za "prijatelja" [iako ima], pa Vlad poziva Petera u Rusiju da mu tamo bude prijatelj. Zar to nije dirljivo?

Ali, kao i svi prijatelji, Vlad i Peter se ponekad i posvađaju:

Predsjednik Karpov - "Svetac" 

Radnja ovog filma je krajnje nestvarna. Rusija je na rubu kolapsa jer je oligarh Ivan Tretjak ukrao svu energiju u zemlji. Građani se smrzavaju i traže dežurnog krivca. Tada se pojavljuje predsjednik Karpov.

On nije zlonamjeran. Njegova želja da zaustavi oligarha je blagorodna. Karpov se želi boriti, ako ne za svoj narod, ono bar za svoj položaj. A u demokratskoj se državi predsjednik treba pobrinuti da i narod bude zadovoljan, ako misli zadržati predsjedničku funkciju.

Video: The Saint Alternate Ending

U "Svecu" je predsjednik prikazan kao prosječan državni dužnosnik. Ne junači se mnogo, ali neće ni popustiti tek tako. I pored toga što se suprotstavlja zlonamjernom oligarhu, na kraju ipak uspijeva izbjeći tragičnu sudbinu, i to zahvaljujući naporima međunarodnog lopova koji tijekom radnje prelazi na stranu predsjednika Karpova i pomaže mu u presudnom trenutku.

Poznata stvar je da čovjek koji želi upravljati državom mora biti blizak s prijateljima, ali još bliži s neprijateljima. "Takav je posao, ni ja ga ne volim", prenosi Russia Beyond.

Kopirati
Drag cursor here to close