Meteorolozi zaprepašteni

Ruski Arktik zabilježio rekordne temperature

Temperature iznad 30 °C u srpnju za Jakutiju su uobičajena pojava, no 38 °C u lipnju je vrlo čudna pojava.
Lifestyle / Flash | 02. 07. 2020. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Global Look Press / Neuobičajeni vremenski uvjeti u lipnju 

Ruski je Arktik zabilježio rekordne temperature koje su izazvale velike požare u tundri, rekao je u utorak direktor ruske meteorološke službe, povezujući te „izuzetne” anomalije s klimatskim promjenama.

„Imali smo izuzetno neuobičajene vremenske uvjete” u lipnju i „rekordi su lako srušeni”, rekla je direktorica Clare Nullis, direktorica svjetske meteorološke organizacije.

Napomenula je da su temperature iznad 30 °C u srpnju za Jakutiju uobičajena pojava, no 38 °C u lipnju je vrlo čudna pojava.

Prema njenim riječima, u Sibiru su u proljeće 2020. uglavnom zabilježene neobično visoke temperature.

Nekoliko regija na sjeveru Rusije, među kojima područja u Jakutskoj Republici na obali Atlantskog oceana, zadnjih je tjedana suočeno s toplinskim valom.

Video: Аномальные температурные рекорды: небывалая жара в Якутии - Россия 24

Porast temperatura i sunčanog vremena na Dalekom sjeveru izazvani su klimatskim promjenama i promjenama u cirkulaciji zračnih struja, s češćim polarnim anticiklonama koje donose sunčano vrijeme.

Požari izazvani visokim temperaturama pokreću začarani krug jer se pepeo od požara taloži u polarnim regijama zbog čega se brže topi led koji inače reflektira Sunčeve zrake i sprječava zagrijavanje tla, objasni je.

Po službenim procjenama, Rusija se zagrijava oko 2,5 puta brže od ostatka svijeta zbog svojih golemih arktičkih prostranstava, prenosi Russia beyond.

Kopirati
Drag cursor here to close