Moskva - Zagreb

Rusi špijuniraju po Zagrebu još od 1945.

Lifestyle / Flash | 12. 09. 2016. u 06:47 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neočekivana špijunska afera na relaciji Moskva - Zagreb, koja je nakon dugog zatišja odjeknula poput bombe, nije prva.

24sata.hr piše kako Hrvatska i Rusija imaju dugu povijest obavještajnih odnosa u kojima su se razdoblja tijesne suradnje ispreplitala s periodima intenzivne napetosti. Široj publici manje je poznato da je Hrvatska desetljećima predstavljala najvažniju rusku kadrovsku bazu na Balkanu.

Ishodište te suradnje je u komunizmu: Zagreb je, kao najrazvijeniji industrijski grad bivše Jugoslavije, imao najjači radnički pokret, pa je jasno da su vodeći suradnici Moskve bili iz Zagreba.

Ivan Srebrenjak Antonov, kojeg su ustaše ubile 1942. u Zagrebu, bio je rezident (šef svih špijuna) sovjetske vojske za cijeli Balkan.

Nakon njegove smrti Srebrenjakovu je ulogu preuzeo Ivan Krajačić Stevo, koji je taj posao obavljao, kako se čini, sve do smrti, 1983. godine... Uz njega je bio i Josip Kopinič Vazduh, koji je cijelo vrijeme rata iz Zagreba održavao vezu s Kominternom. Važni ruski ljudi bili su, dakako, i Josip Broz, Andrija Hebrang, a ima ih dosta i među živućim tajkunima i političarima.

Malo je poznato da su Rusi 1991. spriječili JNA i Beograd u nakani bombardiranja Zagreba. Veljko Kadijević tražio je dozvolu Moskve - ovu je informaciju za 24sata.hr potvrdio istaknuti bivši čelnik Hrvatske - ali Moskva tu dozvolu nije dala. U svome magisteriju obranjenom na Sorbonnei, legendarni pjevač Vice Vukov tvrdi da je na Jalti, u čuvenoj podjeli “50-50” (fifty fifty), Hrvatska dospjela u rusku interesnu sferu, a Srbija i Crna Gora u englesko-francusku...

Najveći diplomatski sukob na relaciji Moskva - Zagreb bio je 1948. Titu je ruski ambasador upravo u Zagrebu, u vili u Visokoj ulici - u koju se kao htjela useliti Kolinda Grabar Kitarović - uručio brzojav sa Staljinovim napadom. Uz Tita su bili Stevo Krajačić, Jovanka i Titov pas, koji je napao ruskog veleposlanika, ali ga je Broz zaustavio... Noć nakon toga Tito je posijedio. Ne zbog psa. Samo nekoliko stotina metara zračne linije dalje, u Bosanskoj 44, nedavno se odigrala špijunska afera koja je, nakon duge bonace, nalikovala na oluju, piše 24sata.hr.

Hrvatske su službe, naime, istražile i pedantno dokumentirale obavještajnu djelatnost prvog tajnika ruskog veleposlanstva u Zagrebu. Dokaze su isporučili Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Rusija je potom protjerala savjetnicu iz hrvatskog veleposlanstva u Moskvi, koja je u međuvremenu već otišla na novu dužnost. Inače, ovo nije prvo deportiranje diplomata u odnosima Hrvatske i Rusije! Opširnije možete čitati na 24sata.hr

Kopirati
Drag cursor here to close