Najveći romski praznik

Romi danas slave Đurđevdan

''Današnji dan Romi će proslaviti zajedničkim obiteljskim ručkom. Đurđevdanom se označava ulazak u ljeto koje završava 2 kolovoza'', kazao je Jusić objašnjavajući da Romi imaju samo dva godišnja doba, ljeto i zimu.
Lifestyle / Flash | 06. 05. 2019. u 12:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Romi danas slave Đurđevdan, jedan od najvećih romskih praznika. Nakon đurđevdanskog 'uranka', jutarnjeg kupanja i umivanja, započinje veselje uz pjesmu, igru i pripremljena jela. 

Aktivista Udruženja Roma "Euro Rom" iz Tuzle Nedžad Jusić je u izjavi Feni kazao da Romi imaju svoj određeni ritual kako obilježavaju Đurđevdan. Neki rituali koje Romi obavljaju dan uoči su farbanje jaja mahovinom, odnosno lišćem iz šume. Cilj bojanja je da jaja budu što više crvenija, što simbolizira zdravije tijekom godine te se s tim jajima na Đurđevdan djeca kupaju. 

''Romi su inače nomadski narod, a to sve utiče na način života Roma kao nomada. Romi su uvidjeli da bi do 6. svibnja imali određenih poteškoća sa spavanjem na otvorenom i kupanjem u rijekama, a od 6. svibnja su mogli te se zbog toga današnji dan obilježava kao početak ljeta za Rome'', kazao je Jusić. 

''Današnji dan Romi će proslaviti zajedničkim obiteljskim ručkom. Đurđevdanom se označava ulazak u ljeto koje završava 2. kolovoza'', kazao je Jusić objašnjavajući da Romi imaju samo dva godišnja doba, ljeto i zimu. 

Kopirati
Drag cursor here to close