Rekordi u Austriji

Rekordni srpanj po kišnim padalinama

Lifestyle / Flash | 30. 07. 2012. u 08:30 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpanj, koji se upravo završava, ući će u povijesne anale Austrije po rekordnim padalinama, najobilnijim od početka meteoroloških mjerenja. Klimatolog Zavoda za meteorologiju i geodinamiku u Beču Alexander Orlick kazao je da je najviše padalina bilo na jugu zemlje.

"U pojedinim regijama već sada je postignut novi rekord za srpanj, prije svega u pokrajinama Koruška i Štajerska, ali i na Semeringu u Donjoj Austriji i Mariapfaru u Salzburgu. Radi se o velikim količinama padalina, imajući u vidu da većina mjernih stanica mjeri stanje već više od šest desetljeća, a pojedine čak i više od stotinu godina. U Malnitzu, naprimjer, mjerimo od 1895., a u Secauu od 1891. godine", objasnio je on.

Od 100 do 300 litara po kvadratnom metru kišnih padalina u ovom mjesecu nisu bile rijetkost kako na istoku, tako i jugu zemlje. Orlick je ukazao da je to dva do tri puta više od višegodišnjeg prosjeka.

Rekordne padaline zabilježene su u mjestima Secau s 273 l/m2, Kanzelheeu sa 270 l/m2, Tzresahu s 268 l/m2, Oberweltzu s 267 l/m2, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close