Stari grad

Rekordna turistička sezona u Mostaru: Gosti stižu sa svih strana svijeta

Lifestyle / Flash | 06. 06. 2017. u 05:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očekivanja turističkih radnika da će Mostar ove godine zabilježiti rekordnu posjećenost, polako, ali sigurno se iz dana u dan obistinjuju. O tome svjedoče svakodnevne slike iz mostarske starogradske jezgre koju su turisti, ponajviše oni iz azijskih zemalja, doslovno preplavili.

U ponedjeljak je u Starom gradu vladala takva gužva da je u nekim momentima bilo nemoguće prijeći preko Starog mosta, gdje su načičkane grupe turista s nestrpljenjem čekale da vide ovdašnju atrakciju, skokove mostarskih ikara sa UNESCO-ovog ljepotana u Neretvi.

U skokovima su se jučer okušali i pojedini turisti, poput Johna iz Bostona, koji je,
bez obzira na strah, skupio snagu i otisnuo se sa Starog mosta u rijeku. Prije skoka John je, kako nam je kazao, prošao obaveznu obuku s manje skakaonice na pećini Duradžik.

''Bio sam uplašen, a kako ne bih bio. Ipak, želio sam skočiti sa Starog mosta po svaku cijenu i drago mi je što ću imati to iskustvo. Prvi put sam u ovom gradu. Nisam znao da je ovdje ovako lijepo. Sviđa mi se sve što sam vidio'', kazao je Džon za Avaz.

A svi koji su se jučer zadesili u Starom gradu imali su priliku uživati u još jednoj nesvakidašnjoj atrakciji, koju su u okviru velike ekološke akcije čišćenja Starog grada, kula i mosta, korita i obala Radobolje i Neretve priredili članovi Ronilačkog kluba ''Neretva''', GSS-a - Stanica Mostar, ISS-a, odreda izviđača, udruženja ''Stari grad'' i ''Sinovi Mahale''.

Kao u scenama iz filmova, GSS-ovci su se pomoću sajli i opreme za visinske radove spuštali niz Stari most te kule Tara i Halebija čisteći zidove od rastinja, dok su istovremeno ronioci izvlačili kruti otpad iz Neretve, kojom su svako malo kružili čamci i kajaci.

''Cijela ta slika bila je atrakcija turistima, koji su fotografirali sve to. Uistinu, svatko tko se prvi vikend u lipnju zadesi ovdje, ponese jednu lijepu sliku iz Mostara'', kazao je Miro Dušić iz Ronilačkog kluba ''Neretva''.

S obzirom na to da je sezona uveliko započela i da turisti stalno naviru, cilj akcije je uljepšati starogradsku jezgru i očistiti je od smeća kojeg, kako ističu sudionici, ima u ogromnim količinama, što stvara ružnu sliku o ovom turističkom gradu.

''Svake godine tijekom akcije izvadimo najmanje dva velika kamiona smeća. Kako je grad raskopan zbog radova, nema ni kontejnera pa građani krupni otpad bacaju u Neretvu. Tako smo iz rijeke izvukli kauče, krevete, gume, šporete..'', dodaje Dušić.

Kopirati
Drag cursor here to close